Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Lyxhotell i Monaco stängt i två veckor under konflikt

I Monaco är det ovanligt med strejker. Men i oktober var ett av landets lyxhotell stängt i två veckor på grund av konflikt.

Publicerad 14 november 2007

Monaco är världens näst minsta land. Omkring 40 000 invånare trängs på några kvadratkilometer. Åtminstone på pappret. Fler lägenhetshotell ska göra det ännu lättare för välbärgade utlänningar att bosätta sig i detta skatteparadis. Det påstår i alla fall Monacos fackförbund USM.

Nyligen skapade personalen på lyxhotellet Mirabeau rabalder genom att gå ut i en två veckor lång konflikt. Strejker är knappast vardagsmat i landet och dessutom deltog 93 av de 94 anställda.
De protesterade mot att Mirabeau ska läggas ner och byggas om till ett lyxigt lägenhetshotell.

– Klientelet blir rika personer, som vill ha en adress i Monaco, säger Jean-Paul Hamet. Han är kock och ansvarig för hotell och restaurang hos USM.

Mirabeau ägs av bröderna Barclay, bosatta i Monaco och bland annat innehavare av Ritz i London. Men det var en kund, som först berättade för de anställda att de snart behövde se sig om efter nya jobb. Bara det väckte förstås en del ilska. Men strejken berodde framförallt på att arbetsgivarna ansåg att det räckte med en månads uppsägningstid och låga avgångsvederlag. Konflikten ledde till att villkoren förbättrades, men facket ser med oro på framtiden. Flera andra hotell ska snart också byggas om.

– Monaco vill stärka sin ställning som finanscentrum. Utbudet riktar sig alltmer till mycket förmögna besökare. Men hotelljobben riskerar att bli färre, säger Jean-Paul Hamet.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.