Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

LSG tar över tågmaten – 200 uppsagda från Rail Gourmet

Företaget LSG tog i juli hem kontraktet om leverera all mat till SJ:s tågtrafik. SJ:s nuvarande entreprenör, Rail Gourmet, har därför sagt upp drygt 200 anställda. Facket kräver att de anställda ska få följa med till den nye arbetsgivaren.

Publicerad 30 augusti 2004

De uppsagda hos Rail Gourmet arbetar med att laga, packa och transportera mat och dryck till tågen. Men vid årsskiftet tar flygcateringföretaget Lufthansa Service Group, LSG, över jobbet.
Facket har begärt centrala förhandlingar och anser att de anställda ska få behålla sina jobb och följa med till den nye arbetsgivaren.

Det handlar både om pengar och anställningstrygghet.
På Rail gourmet har det länge funnits facklig verksamhet och korrekta förbindelser mellan klubb och ledning.
LSG är känt för många konflikter med fackföreningen och låga löner. Nyligen blev det klart att LSG vunnit anbudstävlingen om tågmaten. Därmed upphör Rail Gourmets kontrakt.
Avgörande för SJ var att LSG erbjöd ett lägre pris.

– Bolaget kan i nuläget inte fortsätta. Vi står inför en total nedläggning, säger Bo Rynebrant, VD på den svenska delen av Rail Gourmet.
För ett år sedan tvingades företaget säga upp 300 anställda som skötte serveringen ombord på tågen. Nu har man sagt upp dem som förser tågen med mat och dryck.

Datum för de centrala förhandlingarna om villkoren kring uppsägningarna och övergång är ännu inte bestämt.
Och det är oklart vilka löner och villkor man får som anställd på LSG. På måndag bryter en strejk ut mot företaget, om facket och arbetsgivarna inte kommer överens om avtalet innan dess.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här