Nyheter INKOMST

LO vill ha rättviseskatt  

Samhällets maktelit tjänar 25 gånger mer än en servitör. Orimligt anser LO, och föreslår en rättviseskatt för den som har en lön på minst en miljon kronor om året.

Publicerad 10 februari 2021
LO vill ha rättviseskatt  
På en vd-lön går i snitt 76 servitörslöner, visar LO:s rapport Makteliten. Foto: Colourbox

I dag släppte LO sin rapport Makteliten där man jämför inkomster för dem som har makt i samhället med snittlönen för industriarbetare, som är det mått man främst använder eftersom det finns statistik långt tillbaka.

LO delar upp makteliten i tre grupper: den ekonomiska eliten, som är vd:ar på 50 svenska storbolag, den demokratiska eliten med bland annat företrädare för fackförbund samt den byråkratiska eliten som främst utgörs av högre tjänstemän. Inte överraskande är det den ekonomiska eliten som tjänar mest. Deras inkomster motsvarar runt 60 industriarbetarlöner. Skillnaden är ännu större om man jämför med servitörslöner. Då tjänar den ekonomiska eliten nästan 76 gånger mer.

– Det är inte rimligt. Klyftorna måste utjämnas, sade LO:s ordförande Susanna Gideonsson när rapporten presenterades.

LO går därför fram med ett förslag om vad de kallar en rättviseskatt. Förslaget innebär att den som har en lön på mer än en miljon kronor om året ska betala värnskatt. Dessutom anser LO att det bör införas en skatt på kapitalinkomster på 35 procent.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här