Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Lag ska tvinga fram kollektivavtal

Hotell- och restaurangfacket i Göteborg planerar att använda arbetstidslagen för att tvinga trilskande krogar att skriva under kollektivavtalet.

Publicerad 13 oktober 2005

Järntorget i Göteborg är en klassisk adress. Här finns Folkets Hus, Stadsteatern och många fackliga expeditioner, bland annat Hotell- och restaurangfackets.
Här börjar också Linnégatan, en av stans stora nöjesgator. Massor av restauranger, många nattöppna och många utan kollektivavtal.

Det har retat upp Dan Fransson, förste ombudsman på HRF i Göteborg.
– En arbetsplats får inte ha nattöppet om det inte finns ett avtal som reglerar detta, säger han.
Den svenska arbetstidslagen har ett generellt förbud mot nattarbete. Orsaken är enkel. Människor mår inte bra av att jobba natt.

Undantag kan göras för samhällets nödvändiga service och allmänhetens behov. Undantag kan också göras om det finns ett kollektivavtal som reglerar arbetstiderna.
När lagen skrevs tänkte lagstiftarna på sjukvård, brandkår, tåg, flyg och buss. Samt matställen där dessa nattarbetare och deras passagerare kunde få sig något varmt att äta.

Dessutom kan fack och arbetsgivare avtala om nattarbete. I stålverk och pappersbruk går det inte att släcka och gå hem för natten. Samma gäller på kärnkraftverk och i flygledartorn.
Men hur oundgängliga är nattöppna krogar på en skala?
Det tänker facket nu pröva.

Det finns alltså massor av krogar som varken har dispens från Arbetsmiljöverket eller avtal med facket. Ändå är de nattöppna.
HRF vill nu att arbetsmiljöinspektionen ska stänga dem. Inför det hotet räknar HRF med att krogen ska bli mer villig att teckna kollektivavtal.

Ett liknande fall gäller Seven eleven i Stockholm. Där har arbetsmiljöverket polisanmält 32 företag för lagbrott. De har varken dispens eller kollektivavtal.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här