Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Kvinnliga köksbiträden har högre lön än manliga

En kvinna anställd i hotell och restaurangbranschen tjänar i snitt 95,4 procent av vad branschens män tjänar. Men det finns undantag, yrken där kvinnor tjänar mer.

Publicerad 18 mars 2004

Genomsnittskvinnan ligger lägre än mannen i lön, men det finns kvinnor som tjänar mer än sina manliga kollegor i samma yrke. Det gäller den stora yrkesgruppen köks- och restaurangbiträden.
Kvinnliga restaurangbiträden tjänar i genomsnitt 313 kronor mer i månaden än sina manliga kollegor. Restaurangbiträde är därmed ett av få yrken där kvinnor tjänar mer än män.

Det är kanske en klen tröst för alla lågavlönade kvinnor, för nästan alla restaurangbiträden har låg lön. Snittlönen är 15 172 kronor per månad för den som jobbar heltid.

Här är yrkena där kvinnor har högre lön än män
* Fordonsförare:      102,5 procent av männens lön
* Köks- och restaurangbiträde:   102,1 procent av männens lön
* Liftskötare:      101,7 procent av männens lön
* Kassapersonal:      100,8 procent av männens lön

Unga kvinnor är nästan uppe på samma lön som de jämnåriga männen. 18-åriga kvinnor i restaurangbranschen tjänar i genomsnitt 99,2 procent av männens lön. Och några av 18-åringarna måste tjäna mer, för de 18-åriga kvinnorna på Scandic drar ner snittlönen då de bara har 93 procent av männens lön. Läs mer om det här. >>

Källa: Hotell och restaurangfackets lönestatistik.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här