Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Krögare vägrar lämna anställningsbevis till facket

En krögare i Malmö kan få betala skadestånd till facket för brott mot avtalet. Krögaren vill inte lämna en kopia på personalens anställningsbevis till facket, något han skrivit under på att göra.

Publicerad 14 april 2004

Företag som har avtal med facket ska lämna en kopia på personalens anställningsbevis till facket. Det står i en bilaga till avtalet. Men ägaren till restaurangen Piccolo Mondo i Malmö skrev under utan att läsa den delen. Nu vägrar han att skicka anställningsavtalen.

Företagets revisor och talesman förklarar för Sydsvenska Dagbladet att det är av hänsyn till delar av den säsongsanställda personalen. Några av dem ska ha sagt att de inte vill att facket ska ha deras personuppgifter, för att de inte vill bli utsatta för värvningsförsök.

Men det är inte därför facket ska ha kopiorna, förklarar Lola Larsson, ombudsman på Hotell- och restaurangfackets Skåneavdelning.
? Så arbetar vi inte. Det är för att vi ska ha en helhetsbild av branschen, av anställningsformer och lönenivåer. Det är särskilt viktigt nu i lönerörelsen.

? Det här är något som gäller alla arbetsgivare. Det är en överenskommelse i avtalet att den anställde ska ha ett exemplar av anställningsbeviset, arbetsgivaren ett exemplar och vi ett exemplar.

Skåneavdelningen har under en period arbetat extra mycket med att kontrollera hur företagen följer överenskommelsen. Av 181 restauranger som inte skickat in anställningspapper så gjorde 130 det efter en påminnelse från facket.
? De flesta skötte sig jättebra, säger Lola larsson.

HRF har kallat Piccolo Mondos ägare till en lokal förhandling om eventuellt skadestånd för kollektivavtalsbrottet. Nästa vecka ska Lola Larsson besöka arbetsplatsen och prata med arbetsgivaren och de anställda.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.