Vinsten av den sänkta restaurangmomsen får inte gå direkt ner i krögarnas fickor, skriver finansminister Anders Borg i dag i SvD. Regeringen ska nu kontrollera att sänkningen verkligen ger lägre priser och fler vita jobb.
Restaurangbranschen kan vänta sig en noggrann kontroll av att den sänkta krogmomsen får effekter, både på priser och arbetsmarknad. Det skriver finansminister Anders Borg och näringsminister Annie Lööf i en debattartikel i dagens Svenska Dagbladet.
I den presenteras tre nya åtgärder som regeringen fattar beslut om i dag, och som ska säkerställa att den sänkta momsen inte hamnar i krögarnas fickor. Skatteverket får i uppdrag att undersöka hur sänkningen påverkar svartekonomin i branschen. Samtidigt ska Konjunkturinstitutet följa hur krogpriserna utvecklas, och myndigheten Tillväxtanalys ska titta på hur reformen påverkar antalet nya och livskraftiga företag i branschen. Den 1 juli 2012 ska den första delrapporten vara klar.
Fakta: Sänkt krogmoms
Den 1 januari 2012 sänks restaurangmomsen från 25 till 12 procent och blir därmed samma som för andra livsmedel. Åtgärden har kritiserats från flera håll för att ha tveksamma effekter.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.