Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Kort norsk strejk gav facklig framgång

Den norska hotell- och restaurangstrejken är över. Fackförbundet HRAF fick igenom sina huvudkrav.

Publicerad 17 maj 2004

? Höjningen motsvarar 3,5 procent, och det ger oss samma löneutveckling som andra yrkesgrupper, sa en glad förbundsordförande Eli Ljunggren vid en presskonferens sent i fredags, den 14 maj.

Det var arbetsgivarorganisationen RBL som tog initiativet till uppgörelsen. En flera veckor lång strejk hade blivit för dyr för hotellen, som i dag är fullbelagda när norrmännen firar sin nationaldag.

De hotell- och restauranganställda får två norska kronor till i timmen. Den som varit anställd i sex år och åtta år har ett speciellt tillägg på lönen. Det tillägget ökas med en krona i timmen.

Förbundsordförande Eli Ljunggren ser två anledningar till framgången.
? Genom omröstningen visade medlemmarna att de var många och starka. Dessutom har stödet från övriga LO-förbund varit överväldigande, säger han till tidningen Hotell og restaurantarbeideren.

Samma dag som avtalet slöts skickade norska kemi-industriförbundet 500 000 kronor för att förstärka strejkkassan, pengar som nu inte behövs.

www.hraf.no kan du läsa mer om norska avtalsrörelsen.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här