Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Kongressen: Arbetslivsministern lovar mer inflytande för facket

Nästa val kommer att handla om löntagarnas villkor och rättigheter. Det sa arbetslivsminister Hans Karlsson i sitt tal på Hotell- och restaurangfackets kongress. Han passade också på att be om ursäkt för den höga arbetslösheten.

Publicerad 20 maj 2005

Arbetslivsminister Hans Karlsson liknade den borgerliga alliansen vid ett resande teatersällskap.
– De tänker göra ett systemskifte, men säger det inte öppet. För de har lärt sig att de inte lyckas när de slåss öppet mot fackföreningsrörelsen, ansåg Hans Karlsson.
– Därför har de borgerliga partierna bytt taktik inför nästa års val.
Moderaterna säger numera att facket är bra. Och att de vill öka människornas förmåga att arbeta.
– Det gör man genom att sänka ersättningen från a-kassan och sjukförsäkringen till 65 procent och förtidspensionen till 60 procent, genom att införa karensdagar.
– Kristdemokraterna säger inte att de vill ta bort strejkrätten, de vill ändra den, fortsatte Karlsson. Och de vill ta bort rätten till sympatiåtgärder.
– De talar inte om det, men det står i deras motioner i riksdagen.
De borgerliga förslagen leder till att lönerna trycks ner, hävdade Hans Karlsson.
Men när det ena partiet säger vad det vill göra säger ett annat att »det blir det inget av med, det ska vi inte«.
– Moderaterna vill sänka ersättningen i sjukförsäkringen och A-kassan. Då säger Leijonborg från folkpartiet att det ska vi inte alls. Ett annat parti säger vad de vill försämra, och ett tredje att det ska vi inte.
– Inget ska bli med allt de ska göra. Ska vi tro på det, undrade Hans Karlsson.

Arbetslivsministerns löften till HRF
Hans Karlsson gav också ett antal löften, som han räknar med att ha genomfört före valet i september nästa år:
– Stärk lagen om anställningsskydd. En visstidsanställning ska få vara under högst 12 månader, sen blir det fast jobb. Efter 6 månader ska man ha företrädesrätt till ett fast jobb.
– Dyrare att säga upp föräldralediga. Uppsägningstiden ska inte börja räknas färrän den föräldralediga har kommit tillbaka till jobbet.
– Rätt till heltid. Inget förbud mot deltidsjobb, men den som arbetar deltid mot sin vilja på en arbetsplats där det kan ordnas heltidsjobb, ska få heltid.
– Stärk MBL, så att facket får rätt till information om alla anställda, inte bara sina egna medlemmar. Då kan facket kontrollera att kollektivavtalet följs.
– Bättre företagshälsovård. Bara godkända hälsocentraler godkänns som kostnad i företagets rörelse.
– Fler jobb, bland anant genom anställningsstöd.

– Vi har för hög arbetslöshet, sa Hans Karlsson. Det duger inte och vi får skämmas.
– Vi vill minska sjukfrånvaron, genom att människor blir friskare, inte fattigare, förklarade Hans Karlsson.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter insats

”Det är helt oacceptabelt”

Svartjobb, människohandel och farlig arbetsmiljö. Det var vad myndigheterna fann vid oanmälda inspektioner på bland annat restauranger, byggen och städfirmor.

Publicerad 29 september 2020 Kommentera
”Det är helt oacceptabelt”
Många brister upptäcktes vid myndigheternas kontroller på bland annat restaurangföretag. Foto: Colourbox

De senaste två veckorna har åtta myndigheter, bland andra Arbetsmiljöverket, polisen och Skatteverket, varit ute på oanmälda kontroller. Sammanlagt har de inspekterat 150 arbetsplatser. Merparten var inom byggbranschen, men även restauranger, städföretag och däckfirmor har kontrollerats.

På ungefär hälften av företagen upptäcktes brister i arbetsmiljön. I ett 30-tal fall var bristerna så allvarliga att Arbetsmiljöverket satte ett omedelbart förbud mot arbete.
– Det är helt oacceptabelt att vi har människor som riskerar liv och hälsa på sina arbeten. Resultaten visar att vi behöver fortsätta att göra nationella insatser, där flera myndigheter jobbar tillsammans för att driva bort de oseriösa företagen, säger Arne Alfredsson, tillförordnad chef för myndighetsgemensam kontroll vid Arbetsmiljöverket.

Om kontrollerna

  • Insatsen är ett resultat av ett regeringsuppdrag som myndigheterna har fått för att motverka fusk och brottslighet i arbetslivet.
  • Myndigheterna som deltar är Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten och Skatteverket.
  • Sedan 2018 har myndigheterna gjort drygt 3 500 gemensamma kontroller.

Polisen omhändertog runt 30 personer som inte har rätt att arbeta i landet, vissa misstänks ha bott på sin arbetsplats. Fem personer bedöms vara potentiella offer för människohandel.
– Resultaten av vår insats visar verkligen att vissa branscher har problem med svart arbetskraft och människor som riskerar att utnyttjas. Tillsammans kan vi myndigheter komma åt de oseriösa företagen från olika håll, det är en styrka, säger Johan Winberg, poliskommissarie vid Polismyndigheten.

Insatsen avslöjade också cirka 100 fall av brister i personalliggare, flera fall av misstänkt bidragsfusk och brott mot utstationeringslagen. Myndigheterna kommer nu att utreda och följa upp bristerna.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter KOMpetens

Arbetslösa kan få studera med ersättning

Arbetsförmedlingen ska kunna anvisa arbetslösa att söka till studier. Det har regeringen beslutat.

Publicerad 28 september 2020 Kommentera
Arbetslösa kan få studera med ersättning
Utbildning kommer att vara nyckeln när Sverige startar om efter coronapandemin. Det menar regeringen, som nu satsar på att få fler till skolbänken. Foto: Colourbox

Den som saknar gymnasieexamen har betydligt svårare att få jobb än den som har gymnasieutbildning. När arbetslösheten nu stiger vill därför regeringen satsa på att fler kompletterar sina studier.

– Det behövs mer arbetsmarknad i utbildningspolitiken och mer utbildning i arbetsmarknadspolitiken, sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark vid en pressträff på måndagen.

Regeringen har beslutat att den som behöver gymnasiekompetens för att öka chansen till jobb ska kunna studera med aktivitetsersättning. Förutsättningen är att arbetsförmedlingen gör en individuell prövning som fastställer behovet.

Dessutom ska fler arbetssökande inom jobb- och utvecklingsgarantin få möjlighet att plugga på yrkeshögskola eller folkhögskola med bibehållen ersättning.

Ingår i temat: Coronakrisen 88 artiklar

Alla artiklar i temat (85 till)
Hej Gäst CLARA HENRY

”Skulle vilja ha makten över frukosten”

Clara Henry är programledare, bloggare och aktuell med tv-serien »Du Clarar mer än du tror« som har premiär på SVT den 1 oktober. Men om hon fick välja ett branschyrke att jobba i så skulle det vara som boss över frukostbuffén.

Publicerad 27 september 2020 Kommentera
”Skulle vilja ha makten över frukosten”
Clara Henry. Foto: Morgan Norman

Hur är du som gäst på hotell eller restaurang?
– Jag blir lyrisk om rummet eller frukostbuffén har något utöver det vanliga. Nu senast bodde jag på Calmar Stadshotell och blev jätteglad av att de hade fyra hantlar hängande på väggen. Otippat och roligt!

Vilket hotell- eller restaurangyrke skulle du helst vilja ha?
– Jag skulle vilja ha makten över frukostbuffén. Om jag fick bestämma över en frukostbuffé hade den varit episk.

Vad är det pinsammaste du gjort på hotell eller restaurang?
– När jag var i Örnsköldsvik med Melodifestivalen 2014 spelade vi Monopol en kväll. En kastade spelsedlarna över hela rummet. Jag filmade och lade ut på min Youtubekanal. Sedan fick jag en lång kommentar från tjejen som städat.

Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här