Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Kommunals avtal ger restauranganställda högre ob

Rejält högre ersättning för obekväm tid och övertid. Det är den stora skillnaden mellan Kommunals och HRF:s avtal, som har skrivits med samma arbetsgivarpart ? Sveriges hotell- och restaurangföretagare.

Publicerad 12 december 2002

Sveriges Hotell- och restaurangföretagare, SHR, har skrivit ett nytt avtal med Kommunal. Avtalet gäller för privata restaurangföretag som sköter måltider och logi åt kommuner och landsting.

Här är några viktiga punkter där Kommunals nya avtal skiljer sig från HRF:s avtal med samma arbetsgivare:

Ob-ersättningen
? Ob-ersättning, lördag och söndag:
Fördel för kommunalaren, som får 35 kr/tim. HRF:aren får 15 kr/tim. Kommunal har ob hela lördagen, HRF från klockan 16.
? Ob-ersättning vardagkvällar:
Fördel HRF:aren, som får 15 kr/tim från klockan 20. Kommunalaren får inget.
? Natt-ob:
Fördel HRF:aren, som får 28 kr/tim från klockan 01. Kommunalaren får inget.
? Ob-ersättning helger:
Fördel Kommunalaren, som får 75 kr/tim. HRF:are får nöja sig med 15 kr/tim.

Övertid
? Övertidsarbete de första två timmarna:
1,5 tim ledigt per arbetad timme i båda avtalen. Men den som tar ut pengar får med Kommunals avtal 155 procent av lönen och med HRF:s avtal 145 procent av lönen.
? Övertidsarbete därutöver:
2 tim ledigt per arbetad timme i båda avtalen. I pengar: Dubbla lönen för kommunalaren (200 procent), 170 procent av lönen för HRF-aren.

? Lägsta lön för vuxen:
Kommunal: 13 000 kr/mån, HRF: 12 776 kr/mån.

Kommunals nya avtal gäller från 1 december 2002 till 31 mars i år, alltså bara fyra månader. Sen siktar Kommunal på att få nya och bättre avtal med alla sina motparter.
HRF:s avtal med SHR gäller till och med 30 april nästa år. Nästa lönehöjning kommer den 1 maj.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Fråga om jobbet.
108
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här