Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Restauranganställda vill minska löneklyftorna mest

Både arbetare och tjänstemän vill minska löneskillnaderna i samhället. Och om medlemmarna i Hotell- och restaurangfacket fick bestämma så skulle det skilja 10 000 kronor mellan en läkare och en städare ? inte 30 000 kronor.

Publicerad 31 januari 2003

Lönegapet har ökat rejält under 1990-talet och 83 procent anser att löneskillnaderna i samhället är för stora. Det visar en LO-rapport, byggd på intervjuer med 7 000 personer i åldern 18-64 år.

? Ökningen har inte något som helst stöd hos svenska löntagare. Tvärtom anser de att löneskillnaderna bör vara betydligt mindre än de är i dag, säger LO-utredaren Sven Nelander.

Undersökningen tittade närmare på lönerna för några olika yrkesgrupper, från städare till läkare. Alla tillfrågades vad som anses vara rimlig lön.
Det visade sig att oavsett vilken inkomst personerna själv hade, så ville de att lågavlönade skulle ha mer och att lägre löner var mer rimliga för de högavlönade. Medlemmarna i Hotell- och restaurangfacket var de som värderade högavlönade yrken lägst.

För första gången har man också frågat de som är födda i andra länder hur de ser på löneskillnaderna. Två av tre tycker att de är för stora, men de har upplevt större löneskillnader i andra länder.

Så stora löneskillnader vill folk ha
? För en rektor på en skola är 26 300 kronor rimlig lön. HRF:arna tycker däremot att rektorn ska ha nästan 3000 kronor mindre i månaden ? 23700 kronor. I verkligheten tjänar rektorn 29 800.
? En läkare bör tjäna 30 200 kronor, anser de tillfrågade. HRF:arna utmärker sig genom att tycka att en lön på 27 000 är rimligt. I verkligheten tjänar läkaren 46 300.
? Kassörskan i livsmedelsaffären bör tjäna 17 500 kronor per månad, men får i verkligheten 15 600.
? Städaren bör också tjäna 17 500 men tjänar 14 700 kronor.

Källa: LO-rapporten »Röster om facket och jobbet« del 2 av 5

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här