Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Kärva förhandlingar om lön och ob

Sämre regler för ob-ersättning på lördagar. Det är ett av arbetsgivarnas förslag i årets förhandlingar, som har upprört den fackliga sidan.

Publicerad 30 april 2004

I dag räknas arbetstid efter klockan 16 på lördagen som obekväm på restauranger och hotell. Ersättningen är 15 kronor extra per timme. Reglerna hör till de sämsta på hela arbetsmarknaden.

I årets förhandlingar har arbetsgivarna i SHR velat försämra de ytterligare. Först från klockan 18 på lördagen ska arbetstiden anses vara obekväm, enligt SHR.
Fackets stora förhandlingsdelegation säger klart nej. Kraven från medlemmarna är att i stället förbättra ob-reglerna och ersättningen.

Den stora stötestenen gäller dock lönerna. Facket kräver rejäla höjningar. Arbetsgivarna svarar med att föreslå nya regler kring schemaläggning, ob-ersättning, årsarbetstid och en rad annat.

Ett SHR-förslag är att den anställde ska kunna begära att få arbeta övertid utan övertidsersättning.
Det skulle öppna vägen för påtryckningar från den enskilde arbetsgivaren på den anställde, anser fackets delegation.
? A I H, var kommentaren från en av förhandlarna.
En förkortning som ska utläsas »aldrig i helvete«.

Förhandlingarna pågick till sent på torsdagen och fortsatte i dag fredag morgon.
Den fackliga delegationen leds av HRF:s ordförande Birgitta Kihlberg. Arbetsgivarna leds av Ulf Adelsohn, ordförande i SHR, och Mats Hulth, vd. Det är alltså två gamla politiker, (m) respektive (s), som nu enats på arbetsgivarsidan i Sveriges mesta låglönebransch.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Fråga om jobbet.
108
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här