Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Kärva förhandlingar om lön och ob

Sämre regler för ob-ersättning på lördagar. Det är ett av arbetsgivarnas förslag i årets förhandlingar, som har upprört den fackliga sidan.

Publicerad 30 april 2004

I dag räknas arbetstid efter klockan 16 på lördagen som obekväm på restauranger och hotell. Ersättningen är 15 kronor extra per timme. Reglerna hör till de sämsta på hela arbetsmarknaden.

I årets förhandlingar har arbetsgivarna i SHR velat försämra de ytterligare. Först från klockan 18 på lördagen ska arbetstiden anses vara obekväm, enligt SHR.
Fackets stora förhandlingsdelegation säger klart nej. Kraven från medlemmarna är att i stället förbättra ob-reglerna och ersättningen.

Den stora stötestenen gäller dock lönerna. Facket kräver rejäla höjningar. Arbetsgivarna svarar med att föreslå nya regler kring schemaläggning, ob-ersättning, årsarbetstid och en rad annat.

Ett SHR-förslag är att den anställde ska kunna begära att få arbeta övertid utan övertidsersättning.
Det skulle öppna vägen för påtryckningar från den enskilde arbetsgivaren på den anställde, anser fackets delegation.
? A I H, var kommentaren från en av förhandlarna.
En förkortning som ska utläsas »aldrig i helvete«.

Förhandlingarna pågick till sent på torsdagen och fortsatte i dag fredag morgon.
Den fackliga delegationen leds av HRF:s ordförande Birgitta Kihlberg. Arbetsgivarna leds av Ulf Adelsohn, ordförande i SHR, och Mats Hulth, vd. Det är alltså två gamla politiker, (m) respektive (s), som nu enats på arbetsgivarsidan i Sveriges mesta låglönebransch.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.