Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Karlstadskrogar inför drogtest

Sju krögare i Karlstad deltar i ett samarbetsprojekt mot droger. Ett av inslagen är slumpmässiga drogtester av restauranganställda.

Publicerad 22 maj 2014

Drogtester är en tydlig signal med en annan tyngd än informationskampanjer, säger Magnus Wallgren, samordnare för organisationen ”Krogar mot knark” i Karlstad.
– Det visar att man tar frågan på allvar. På en restaurang som nu är nedlagd genomförde man drogtester för några år sedan. Erfarenheten därifrån är att det upplevdes som tryggt för de anställda. Personer som riskerade att upptäckas i kontroller försvann därifrån.

Några av de sju arbetsgivarna är medlemmar i Visita. Sedan 2006 kan Visitas medlemmar teckna avtal med Hotell- och restaurangfacket om att få testa sina anställda för alkohol eller droger. Först måste de dock förhandla med facket. Företaget ska ha rimliga skäl till testerna och en alkohol- och drogpolicy.
– Har ett företag kollektivavtal ska man förhandla vid större förändringar på arbetsplatsen. Och finns det HRF-medlemmar anställda är det arbetsgivarens skyldighet att kontakta facket för en MBL-förhandling, även om de inte har kollektivavtal, säger Katarina Lindquist, HRF-ombudsman i Karlstad.

Hon känner inte till att det varit några sådana förhandlingar i Karlstad under de nio månader hon jobbat där.
– Medlemmar och arbetsgivare som har frågor kan höra av sig till oss på HRF-avdelningen.

Magnus Wallgren tror att drogtester är bra för arbetsmiljön på krogarna.
– Jag vill nog säga att på något sätt handlar det om trygghet, finns det drogpåverkade gäster eller anställda så blir det ingen positiv miljö, det uppstår problem. Vi har försökt tagit fram ett så bra koncept som möjligt. Jag skulle vara glad att hitta ytterligare samarbete i branschen, gärna med fackförbund och andra organisationer.

Om avtalet

Avtalet tecknades mellan sju restaurangföretagare, Karlstads kommun och polisen. Förutom drogtester ingår bland annat särskilda polisinsatser, en gemensam narkotikapolicy, utbildningar i tecken och symptom på missbruk samt konflikthantering. Det kommer inte att bli några slumpmässiga drogtester av restaurangernas gäster.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här