Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

»Inget anställningsstöd till företag utan kollektivavtal«

Arbetsförmedlingen och migrationsverket borde kolla med facket så att ett företag är seriöst innan de förmedlar praktikplatser eller ger anställningsstöd. Det kräver tre fackförbund inför LO-kongressen.

Publicerad 25 mars 2004

Det behövs bättre kontroll innan ett företag får anställningsstöd från arbetsförmedlingen eller tar emot invandrare som praktikanter.
Det skriver Hotell- och restaurang, Transport och Fastighets, i två motioner till LO-kongressen.

Det är stötande om skattepengar går till en verksamhet som drivs helt eller delvis svart, skriver facken. Likaså är det viktigt att invandrarnas första kontakt med arbetsmarknaden blir på en seriös arbetsplats.

Anställningsstöd ska inte ges till företag som saknar kollektivavtal, anser de tre förbunden. Skälet är att försäkringsskyddet för den anställde garanteras genom kollektivavtalet.
Och när migrationsverket förmedlar praktikplatser eller ger undantag från kravet på arbetstillstånd så ska man kontrollera hos facken att arbetsgivaren är seriös.

Många invandrare blir i dag utnyttjade av skrupelfria arbetsgivare, skriver fackförbunden.
Även arbetsförmedlingen ska samråda med facket innan anställningsstöd beviljas.

LO-kongressen hålls i Stockholm 19?23 juni.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan