Nyheter förhandling

”I de allra flesta fall får medlemmen sina pengar till slut”

Tidigare ägaren av Selmas kök har försatts i konkurs. Catarina Andersson och ytterligare en HRF-medlem kommer troligen att få sina pengar via den statliga ­lönegarantin.

Publicerad 9 november 2017
”I de allra flesta fall får medlemmen sina pengar till slut”
Arbetsgivaren dök aldrig upp till förhandlingen i tingsrätten. Foto: Mostphotos

Hotell- och restaurangfacket lämnade över ärendet med den uteblivna lönen till LO-TCO Rättsskydd. Förbundsjuristen Susanna Kjällström på rättsskyddet begärde då bolaget i konkurs, eftersom de inte hade betalat lön till Catarina Andersson och en annan HRF-medlem.

Förhandlingen för Selmas kök AB blev framflyttad två gånger, på grund av att det inte gick att få tag på arbetsgivaren. När arbetsgivaren inte dök upp vid den tredje förhandlingen heller försattes bolaget i konkurs.

Susanna Kjällström.

Tingsrätten kommer nu att utse en konkursförvaltare som tar över bolaget och betalar skulder. Catarina Andersson och den andra fackmedlemmen kan då få sina pengar från den statliga lönegarantin.
– I de allra flesta fall när vi har den här typen av ärende får medlemmen sina pengar till slut, även om det kan ta tid, säger Susanna Kjällström.

Det finns fler anställda som väntar på pengar från bolaget, som har stora skatte­skulder och flera betalningsuppmaningar hos Kronofogden.

Konkursen gäller en tidigare ägare till Selmas kök. Bolaget som i dag driver restaurangen har ingen koppling till honom. Mannen är sedan tidigare dömd för grovt vapenbrott, grovt bedrägeri samt oredlighet mot borgenär.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här