Nyheter förhandling

Avskedad via sms efter 30 års anställning

Catarina Andersson hade varit anställd längst av alla. Men arbetsgivaren hade bestämt sig – hon skulle bort. Nu väntar Catarina på pengar för outbetald lön.

Publicerad 9 november 2017
Avskedad via sms efter 30 års anställning
Ombudsman Anette Olsson har drivit Catarina Anderssons ärende. Tingsrätten kan sätta företaget i konkurs. Foto: Pernilla Wahlman
Anette Olsson
Anette Olsson. Foto: Pernilla Wahlman

Vintern 2017 hörde arbetsgivaren på Selmas kök i Sandviken av sig till Hotell- och restaurangfacket avdelning Mitt. Han planerade att säga upp personal efter att ha mist ett kontrakt på matleveranser.
Den första han ville säga upp var restaurangbiträdet Catarina Andersson, som hade längst anställningstid av alla. Hon hade då varit på arbetsplatsen i 30 år, stått i kassan, jobbat i kallskänken och i matportioneringen. Ägaren var ny sedan ett halvår.

Ombudsmannen Anette Olsson tog hand om ärendet.
– Catarina var för dyr, eftersom hon inte hade någon form av bidragsanställning, sade han.
När arbetsgivaren insåg att han måste följa turordningen påstod han att det var samarbetssvårigheter som var grund till uppsägningen. Anette Olsson förklarade att det i så fall måste bli en ny förhandling om uppsägning av personliga skäl. Han valde att dra tillbaka uppsägningen. Catarina fick vara kvar.

Efter en tid hörde Catarina av sig till HRF igen. Arbetsgivaren hade skickat sms om att hon inte skulle komma till arbetsplatsen igen.
– Om jag undrade något skulle jag ta det via facket, inte ringa eller komma dit. Jag var avstängd från jobbet, berättar Catarina.
HRF ansåg att sms:et var ett avsked och ogiltigförklarade det. Men vid det här laget mådde Catarina så pass dåligt att hon inte orkade fortsätta att kämpa för sitt jobb. HRF gjorde en uppgörelse om att hon skulle få några månaders uppsägningstid med lön.

Det fanns skäl till att Catarina inte orkade vara kvar. Arbetsgivaren hade fått henne att känna sig obekväm. Hon blev anklagad för att ha pratat illa om restaurangen och fick inte sitta i kassan längre.
Ombudsmannen Anette Olsson är inte förvånad över beteendet.
– Arbetsgivare som inte har saklig grund för att säga upp någon försöker ibland genom olika slags trakasserier få personen att sluta självmant, säger Anette Olsson.

Catarina Andersson. Foto: Pernilla Wahlman

I början av juni slutade Catarina på Selmas kök. Ett annat bolag tog över företaget och verkar sköta restaurangen bra. Men den tidigare arbetsgivaren har inte betalat lön till Catarina. Hon har varken fått lön för den sista tiden hon arbetade eller för uppsägningstiden, totalt 145 000 kronor.
– Jag har tur som har en sambo, men jag har ju fått ta av mitt pensionssparande så det har varit jobbigt ekonomiskt, säger Catarina.

Men det är inte bara ekonomin som har varit jobbig, utan också saknaden efter arbetsplatsen. Catarina var 25 år när hon började på restaurangen, som då hörde till varuhuset Domus.
– Jag har alltid trivts med cheferna, arbetskamraterna och gästerna. Det kändes som mitt hem.

Nu söker hon jobb i Sandviken eller Gävle, på restaurang eller som timvikarie hos kommunen.
– Jag skulle nog gilla att jobba med gamla. Många av våra stammisar var äldre och jag tyckte om att vara med dem.
Hotellrevyn har sökt arbets­givaren utan att få tag på honom.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här