Industrifacken och LO-styrelsen vill se en löneökning på 4,2 procent. Rimligt, säger Eva-Lotta Ramberg, ordförande för Hotell- och restaurangfacket.
Facken inom industrin presenterade i går sina krav inför den kommande avtalsrörelsen.
4,2 procents löneökning, en låglönesatsning, avsättning till arbetstidsförkortning och övertidsersättning även för dem som arbetar deltid, står på kravlistan.
LO:s styrelse rekommenderar att även facken inom LO ställer sig bakom dessa krav.
HRF:s förbundsstyrelse tar formellt beslut senast den 29 november, men förbundsordförande Eva-Lotta Ramberg välkomnar redan nu lönekravet.
– Vi tycker att det är ett rimligt lönekrav och tror att det kommer att bli bra för våra medlemmar.
Medlemmarna behöver mer pengar i plånboken
Under 2022 och 2023 fick de anställda ingen reallöneökning – löneökningen åts upp av inflationen.
Men när inflationen minskade i år blev det en reallöneökning, som industrifacken menar kommer att fortsätta med en löneökning på 4,2 procent.
Vad är märket?
- Den löneökning som fack och arbetsgivare inom industrin kommer överens om brukar kallas märket.
- Det är ett riktmärke för hela arbetsmarknaden. Alla avtal som kommer efter, inklusive HRF:s, brukar ha samma löneökning som industrin kommit överens om.
- Att just industrin fått denna roll beror på att den är beroende av export och att det anses att arbetsmarknaden inte klarar av högre löneökningar än vad industrin gör.
– Våra medlemmar behöver verkligen kunna se att de får mer pengar i plånboken, för det man får in försvinner snabbt ut. Hyra, el och mat ska betalas. Man har ofta stora fasta utgifter och de ser inte ut att minska på sikt. Många har säkert dessutom en del att komma i kapp med i sin ekonomi, säger Eva-Lotta Ramberg.
Deltidsanställda bör få övertidsersättning
Kravet på övertidsersättning till deltidare är en anpassning till aktuella EU-domar.
I dag får den som arbetar deltid endast mertidsersättning om de arbetar mer än sin ordinarie arbetstid.
– EU-domarna slår fast att deltidsanställda inte får diskrimineras. Jobbar de mer ska de ha övertidsersättning. Det är en anpassning till gällande rätt.
Men detta påverkar inte HRF:s mål att fler ska få heltid, betonar Eva-Lotta Ramberg.
– Övertidsersättning skulle innebära en bättre ersättning för våra medlemmar som arbetar deltid. Men det viktigaste är att fler får en högre sysselsättningsgrad.
Fortsatt låglönesatsning
Låglönesatsningen är enligt samma modell som användes vid förra avtalsrörelsen.
Den innebär att löner under 29 100 kronor ska bidra till löneutrymmet som om de låg på den summan, något som får som följd att det blir mer pengar att fördela.
Liksom förra året ställer sig HRF bakom satsningen.
HRF diskuterar hantering av arbetstidsförkortning
Även arbetstidsförkortning togs upp bland Industrifackens krav.
Där vill de se en avsättning till olika system som finns redan i dag i vissa avtal, som deltidspension och timbanker.
– Vi arbetar internt med frågan om hur vi ska hantera frågan om arbetstidsförkortning i kommande avtalsrörelse. Av intresse är ju också LO:s utredning som ska vara klar den 15 maj 2025, säger Eva-Lotta Ramberg.