Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Hotellkedjan Accor anklagas för diskriminering

Europas största hotellkedja har utpekats för diskriminering. Accor säger att påståendet är absurt och hotar att åtala franska DO.

Publicerad 4 augusti 2008

På företaget Accors hotellkedjor är det svårare för färgade att få jobb än det är för vita. Det säger Halde, Frankrikes myndighet mot etnisk diskriminering. En grupp forskare skickade omkring 4000 påhittade svar på verkliga platsannonser till femton av Frankrikes största företag.
Undersökningen visade att Accor sorterar bort en stor andel svarta kandidater.
Hotellgruppen är det enda av de undersökta bolagen som visar tecken på etnisk diskriminering, medan ett annat börsnoterat företag anklagas för åldersdiskriminering.

– Det är helt absurt! Studien är dålig och ovetenskaplig, hälsar Accor genom sin informationsavdelning på huvudkontoret i Frankrike.
Företagsledningen pekar på att deras personalchef själv har arbetat för Halde i flera år. Dessutom har hotellgruppen tidigt tecknat en rad mångfaldsavtal. Accor säger att det skulle vara kommersiellt vansinnigt att inte anställa personer med utländsk bakgrund, eftersom många av kunderna kommer från andra länder. Accor funderar nu på att åtala Halde.

Facket är också förvånad över anklagelserna, även om man anser att rapporten måste tas på allvar.
– Jag arbetar på ett Novotel i nordöstra Frankrike. Här förekommer ingen diskriminering. Det kan jag garantera. Många av mina kollegor är färgade. Men det är ju möjligt att det finns hotelldirektörer på andra håll, som är rasistiska, säger Jean-Marie Pelizzaro som är lokal representant för fackförbundet CGT.

På nationell nivå säger facket ungefär samma sak.
– Accors ledning arbetar mot diskriminering. Men man kanske har dålig koll på vad som händer på lokal nivå. När det gäller sådana här frågor är det ju viktigt att man följer upp att alla verkligen följer mångfaldsavtalen, säger CGT:s Michel Légalité på Accors huvudkontor.

Om Accor
I Accor ingår en ett femtontal kedjor som Ibis, Novotel och Formule 1.
Gruppen har cirka 3800 hotell i världen och är störst inom branschen i Europa.
Totalt har Accor omkring 150 000 anställda, varav cirka 25000 i Frankrike, där huvudkontoret ligger.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.