Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Hotellkedjan Accor anklagas för diskriminering

Europas största hotellkedja har utpekats för diskriminering. Accor säger att påståendet är absurt och hotar att åtala franska DO.

Publicerad 4 augusti 2008

På företaget Accors hotellkedjor är det svårare för färgade att få jobb än det är för vita. Det säger Halde, Frankrikes myndighet mot etnisk diskriminering. En grupp forskare skickade omkring 4000 påhittade svar på verkliga platsannonser till femton av Frankrikes största företag.
Undersökningen visade att Accor sorterar bort en stor andel svarta kandidater.
Hotellgruppen är det enda av de undersökta bolagen som visar tecken på etnisk diskriminering, medan ett annat börsnoterat företag anklagas för åldersdiskriminering.

– Det är helt absurt! Studien är dålig och ovetenskaplig, hälsar Accor genom sin informationsavdelning på huvudkontoret i Frankrike.
Företagsledningen pekar på att deras personalchef själv har arbetat för Halde i flera år. Dessutom har hotellgruppen tidigt tecknat en rad mångfaldsavtal. Accor säger att det skulle vara kommersiellt vansinnigt att inte anställa personer med utländsk bakgrund, eftersom många av kunderna kommer från andra länder. Accor funderar nu på att åtala Halde.

Facket är också förvånad över anklagelserna, även om man anser att rapporten måste tas på allvar.
– Jag arbetar på ett Novotel i nordöstra Frankrike. Här förekommer ingen diskriminering. Det kan jag garantera. Många av mina kollegor är färgade. Men det är ju möjligt att det finns hotelldirektörer på andra håll, som är rasistiska, säger Jean-Marie Pelizzaro som är lokal representant för fackförbundet CGT.

På nationell nivå säger facket ungefär samma sak.
– Accors ledning arbetar mot diskriminering. Men man kanske har dålig koll på vad som händer på lokal nivå. När det gäller sådana här frågor är det ju viktigt att man följer upp att alla verkligen följer mångfaldsavtalen, säger CGT:s Michel Légalité på Accors huvudkontor.

Om Accor
I Accor ingår en ett femtontal kedjor som Ibis, Novotel och Formule 1.
Gruppen har cirka 3800 hotell i världen och är störst inom branschen i Europa.
Totalt har Accor omkring 150 000 anställda, varav cirka 25000 i Frankrike, där huvudkontoret ligger.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter politik

HRF: ”Inte optimalt med nyval”

Riksdagen har uttryckt sitt misstroende mot Stefan Löfven. Olyckligt, tycker HRF:s ordförande Malin Ackholt. – Vi tror inte att nyval är det mest optimala för samhället och för våra medlemmar just nu, säger hon.

Publicerad 21 juni 2021 Kommentera
HRF: ”Inte optimalt med nyval”
Statsminister Stefan Löfven (S) håller pressträff i Rosenbad, efter att ha förlorat misstroendeomröstningen i riksdagen. Foto: Anders Wiklund/TT
Malin Ackholt. Foto: Peter Jönsson

Det var med marginal som riksdagen i dag röstade för ett misstroende mot statsminister Stefan Löfven.
Vänsterpartiet, som initierade omröstningen på grund av ett utredningsförslag om marknadshyror vid nybyggnation, fick med sig moderater, liberaler och sverigedemokrater och förklarade att Löfven inte längre har ledamöternas förtroende.

Hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt tycker att beslutet är olyckligt.
– Vi befinner oss fortfarande i en pandemi. Vi tror inte att nyval är det mest optimala för samhället och för våra medlemmar just nu, säger hon.

Nu har Löfven en vecka på sig att bestämma om han ska utlysa nyval. Gör han det inte kommer han att entledigas från statsministerposten.

– Vi följer vad som händer på de områden som är viktiga för oss, som den höjda a-kasseersättningen och lagstiftning om trygghet och omställning, säger Malin Ackholt.

Nyheter DISKRIMINERING

Diskriminerad gäst får 30 000

En kvinna i rullstol försökte beställa ett glas vin under ett restaurangbesök, men nekades. Nu har restaurangen dömts i tingsrätten för diskriminering som har samband med funktionsnedsättning.

Publicerad 21 juni 2021 Kommentera
Diskriminerad gäst får 30 000
Gästen försökte beställa ett glas vin. Foto: Yuliya Zavalishina/Mostphotos

En eftermiddag för tre år sedan besökte kvinnan ett köpcentrum i södra Stockholm. På en av restaurangerna ville hon beställa ett glas vin, men möttes av nekande gester och huvudskakningar.
Efter flera försök bad kvinnan att få tala med restaurangchefen. Men inte heller då fick gästen någon förklaring till varför hon nekades att beställa. Kvinnan var vid tillfället nykter.

Kvinnan lämnade restaurangen och anmälde saken till Diskrimineringsombudsmannen, DO, som drev ärendet i tingsrätten.
Rätten gick på DO:s linje och dömde restaurangföretaget att betala 30 000 kronor i diskrimineringsersättning till kvinnan.

– Att man inte serveras alkohol är ett problem som många personer med funktionsnedsättning möter. Det kan vara förnedrande och göra att man undviker att beställa det man vill ha. Vi hoppas att domen kan bidra till att den här typen av diskriminering minskar, säger Martin Mörk, chef för DO:s processenhet i ett pressmeddelande.

Restaurangföretaget har fortfarande möjlighet att överklaga domen.

Nyheter balans

Regeringen föreslår familjevecka

Regeringen vill införa en familjevecka från april nästa år. Tanken är att det ska göra det lättare att kombinera arbetsliv med familjeliv.

Publicerad 18 juni 2021 Kommentera
Regeringen föreslår familjevecka
Regeringen vill införa en familjevecka från april nästa år. Det ska underlätta för föräldrar att kombinera jobb och familjeliv. Foto: Mostphotos

En ny föräldrapenningförmån till föräldrar med barn mellan 4 och 16 år. Det presenterade statsminister Stefan Löfven i dag. Förslaget, som ska nu lämnas till lagrådet, är tänkt att införas från april 2022.

– Vi måste underlätta för alla dem som kämpar med att kombinera arbetsliv med familjeliv. För dem som inte kan jobba hemma när skolan eller förskolan är stängd. Vi vill bidra till att göra arbetande föräldrars vardag enklare och samtidigt ge dem mer möjlighet till mer tid med sina barn, sade Stefan Löfven vid en pressträff på fredagen.

Dagarna ska kunna användas när barnet inte kan vara i skola eller förskola, till exempel på grund av planeringsdagar, studiedagar eller lov.

I familjer med två föräldrar får vardera föräldern tre dagar per år. Förälder med ensam vårdnad får sex dagar.

HRF:s ordförande Malin Ackholt tycker att förslaget är bra.

– Många av våra medlemmar jobbar på obekväma och varierande arbetstider. Det här kommer att underlätta för dem att både förvärvsarbeta och vara föräldrar.

Fråga om jobbet.
106
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här