Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

”Hotellen är våra bästa spanare”

Simon Häggström arbetar på Stockholmspolisens prostitutionsenhet. Det senaste året har han utbildat anställda på ett 50-tal hotell i att motverka prostitution och trafficking.

Publicerad 27 januari 2015

– Det började med att det kom många frågor från hotell. Man ville ha mer kompetens på området. Då satte vi ihop en kostnadsfri utbildning, först var den på en timme, nu är den på tre timmar.
Intresset för utbildningen har ökat för varje år. När Stockholmspolisen började arbeta med hotellen var inställningen annorlunda, berättar Simon Häggström.
– Då var det många hotell som inte ville kännas vid problematiken. Nu ligger det i hotellens intresse. Det är ju så att prostitutionen drar med sig följdbrottslighet, som stölder och vapen. Sedan är det många som har ett offerperspektiv, det här är tjejer som är utsatta och man vill hjälpa dem.

Några gånger i veckan får prostitutionsenheten in tips. Ett led i arbetet är då att försöka koppla ihop tipsen med sexannonser på nätet. Om det går kan polisen göra en husrannsakan på hotellrummet.
– Ungefär nio av tio tillfällen är tipsen från hotellen rätt ute. De är våra bästa spanare.
Samtidigt är det en svår balansgång. Det är viktigt att man inte börjar profilera människor utifrån ursprung och utseende, säger Simon Häggström.
– Vi får verkligen passa oss. Vi kan inte skuldbelägga människor utifrån hur de klär sig eller ser ut.

Prostitutionsenhetens tipstelefon gäller bara Stockholm. Men även hotellpersonal i andra delar av landet bör ringa till polisen om man är misstänksam, säger Simon
– Ring 114 40 och be att bli kopplad till länskommunikationscentralen. Det är olika i olika delar av landet hur man arbetar med de här frågorna.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här