Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

”Höjd pensionsålder är ett hån”

Arbetsmiljön för anställda i LO-yrken måste åtgärdas innan man kan diskutera en höjning av pensionsåldern, tycker HRF:s förbundsordförande Ella Niia.

Publicerad 11 april 2013

Pensionsåldern måste höjas. Det är Pensionsåldersutredningens slutsats. Människor lever allt längre i Sverige och har goda förutsättningar för ett längre arbetsliv. Det kommer vara tungt för de kommande generationerna att försörja allt fler pensionärer, dessutom går vi en allvarlig arbetskraftsbrist till mötes, menar utredningen.

HRF:s förbundsordförande Ella Niia är mycket kritisk mot förslaget om höjd pensionsålder.
– Det här är ett hån mot dem vi företräder. I LO-yrken är den genomsnittliga pensionsåldern cirka 60 år. Våra medlemmar har tunga och monotona arbeten. Deras kroppar börjar slitas ut redan när de är unga.

I samband med att utredningen presenterades i veckan sa socialförsäkringsminister Ulf Kristoffersson från Moderaterna att folk har ett ansvar att hålla sig i fysisk trim för att orka jobba längre.
– Ministern vet inte vad han pratar om. Det gör mig upprörd. Vi har medlemmar som måste ta värktabletter för att orka arbeta och som inte kan leka med sina barn på grund av värk i kroppen efter arbetsdagens slut.
Så ser verkligheten ut för många, menar Ella Niia och påpekar att det först och främst är arbetsmiljön som är boven.
– Innan man diskuterar en höjning av pensionsåldern måste politikerna åtgärda arbetsmiljön för LO-folket, säger Ella Niia.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här