Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Höga ambitioner en av orsakerna till städares arbetsskador

Gammalmodiga städmetoder, dålig utbildning och för hög ambitionsnivå gör att städare oftare än andra drabbas av belastningsskador. Det visar en ny rapport från Miljöinstitutet IVL.

Publicerad 22 december 2006

Städare råkar oftare än andra ut för skador på jobbet. Forskare på Miljöinstitutet IVL har nu försökt ta reda på vad de utsatta städarna själva tror att skadorna beror på. Man har intervjuat 17 städare som anmält arbetsskador till försäkringskassan, sedan tolkades intervjusvaren av en ergonom.

En av slutsatserna är att många belastningsskador skulle kunna undvikas med hjälp av mer utbildning. Av de intervjuade städarna var det bara ett fåtal som fått utbildning i städmetoder och arbetsteknik. De flesta hade lärt sig från en erfaren kollega när de började i branschen, en del för 20 år sedan.
– Tyvärr är det väldigt många som får lära sig städjobbet genom att gå bredvid en annan städare. Och det är oerhört riskabelt. Då förs dåliga och omoderna städmetoder vidare väldigt lätt, säger Ann-Beth Antonsson som är projektledare på IVL.

Enformigt arbete bidrar också till städarnas smärtor, enligt forskarna. Ann-Beth Antonsson tror att en lösning är att skapa fler omväxlande tjänster, där städningen kan kombineras med någonting annat.
– I städbranschen är det ofta väldigt uppdelat, men ibland kan det gå att blanda städarbete med till exempel fastighetsskötsel, säger hon.

Många av de intervjuade städarna berättar att de haft ont länge innan de blev sjukskrivna, men att de försökt ignorera smärtan.
– Det verkar som om många haft en extremt hög ambitionsnivå och då blir det nästan lite fint att bita ihop och jobba trots att man har ont, säger Ann-Beth Antonsson.

Rapporten är en del i det projekt som Miljöinstitutet IVL driver sedan 2005 med syfte att förbättra arbetsmiljön för landets städpersonal.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här