Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

”Helt i linje med LO:s samordning”

I dag blev Industriavtalen klara. HRF:s förbundsordförande Ella Niia är nöjd med att kollektivavtalet är treårigt och att det avtalades om en föräldraförsäkring.

Publicerad 2 april 2013

Löneökningar på 6,8 procent under tre år – det blev resultatet av Industriavtalen, som skrivits på av IF Metall, Unionen, Sveriges Ingenjörer och Teknikföretagen. En halv miljon anställda berörs.
Samtidigt slöts avtal om en föräldraförsäkring, där arbetsgivaren fyller på med extra pengar till viss del.

Ella Niia, förbundsordförande för Hotell- och restaurangfacket, tycker att det är bra med en lite längre avtalsperiod.
– Då hinner man jobba med avtalsutvecklingen. Jag är också nöjd med det som rör föräldraförsäkringen. Inom IF Metalls avtalsområde ser vi att de ger mer i kronor till det område som har lägsta lönerna. Det ligger helt i linje med LO:s samordning.

Ella Niia bedömer det som att Industriavtalet kommer att ha fortsatt normerande effekt för HRF och andra LO-förbund som har sin avtalsrörelse framför sig.
– Jag kan inte tänka mig annat än att det kommer att ha betydelse. Men hur vet vi inte, för alla ska ju förhandla.

Föräldraförsäkringen

  • I uppgörelsen ingår att anställda som är föräldralediga får ett tillägg till föräldrapenningen på 10 procent av lönen, under 180 dagar.
  • Tillägget är konstruerat som en försäkringslösning. Det innebär att arbetsgivarens kostnad blir densamma oavsett om den anställde är man eller kvinna.
  • Avtalsförsäkringen gäller för privatanställda LO-medlemmar vars arbetsgivare är med i en arbetsgivarorganisation som tillhör Svenskt Näringsliv.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här