Hej Gäst Alexandra Pascalidou

”Har länge drömt om att starta en egen krog”

Journalisten och författaren Alexandra Pascalidou har lätt att känna sig ensam. Därför gillar hon att slinka in i den varma och omfamnade miljön på en restaurang.

Publicerad 19 december 2025
”Har länge drömt om att starta en egen krog”
Alexandra Pascalidou. Foto: Thron Ullberg

Alexandra Pascalidou är journalist, författare och programledare. Hon har även jobbat på både hamburgerrestaurang och hotell.

Hur är du som gäst?
– Jag behandlar alltid personalen vänligt. Det är oerhört viktigt för mig! Om jag var på en dejt och märkte att han på något sätt var oartig mot de som jobbar där då skulle dejten vara över.

Jag har så många vänner i krogbranschen, från servitörer till krögare och diskare.

Äter du ofta ute?
– Ja, jag är en flitig kroggäst. Jag stortrivs i den här myllrande, varma och omfamnade miljön som kroglivet innebär. Jag har så många vänner i krogbranschen, från servitörer till krögare och diskare.

”Nästan en fritidsgård”

Hur väljer du ställe?
– Jag har flera stamställen, och det jag älskar med det är att kunna slinka in själv. Jag har nämligen lätt att känna mig ensam, och tycker det så skönt att känna att jag hamnar nästan på en fritidsgård, i en samhörighet, som i ett vardagsrum.

– På de ställena har jag också presenterat min dotter. När hon var yngre sa jag ”du kan alltid gå in och äta här så betalar jag sen”.

Vad får dig att återvända till en restaurang?
– Om de behandlar mig som en kompis. Det är därför jag själv var så bra när jag jobbade som servitris eller i kassan, jag behandlade folk som att de nästan var mina vänner.

Vad får dig att aldrig återvända?
– Om personalens attityd är arrogant, lite kall, då kommer jag inte att återvända. Ens om de serverar guld på fat.

Jobbat på snabbmatsställe, kafé och hotell

Du har själv erfarenhet av branschen?
– Ja, stor! Jag började som ung – på McDonald’s i Rissne. Sen på kaféer, som frukostvärdinna och hotellstäderska på Scandic. Jag har varit bartender utan att kunna blanda en drink!

Alexandra Pascalidou

  • Född: 1970.
  • Bor: I Stockholm.
  • Gör: Journalist, författare och programledare. Debuterade som författare 2001 med ”Bortom mammas gata” som bland annat tilldelades Kommunals kulturstipendium.
  • Aktuell: Hennes senaste bok, ”Var är papporna?, sattes under våren 2025 upp som pjäsen Papporna på Dramaten i Stockholm. I januari 2026 har den nypremiär på samma scen.

Vad lärde du dig av den här tiden?
– Att man blir världens bästa människokännare! Herregud vad man lär sig skanna av människor, samtala, snicksnacka om väder och vind och få dem att känna sig värdefulla. Och så klart få dem att konsumera lite mer. Det är inget fel i det, krogarna måste ju överleva.

Några varningens ord?
– Det vore i så fall att det kan vara utmanande. Har man en deppig introvert dag får man lämna det hemma. Restaurangbranschen är en scen, du ska vara sprudlande entusiastisk, även om ditt marsvin just har dött!

Kan du tänka dig att återvända till branschen?
– Ja! Jag har länge drömt om att starta en egen krog där ensamma människor kan bli stammisar och hitta ett socialt sammanhang. Ett ställe där jag kan presentera den ene för den andre och välkomna dem att sätta sig tillsammans.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här