Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Hallå där, Hannah Forsberg

Servitrisen Hannah Forsberg tävlar i Yrkes-VM. Om ett par dagar åker hon och resten av Sveriges yrkeslandslag till Brasilien och den 11 augusti börjar tävlingen.

Publicerad 4 augusti 2015
Hallå där, Hannah Forsberg
Hannah Forsberg arbetar till vardags på Brasserie Paleo i Oslo. Foto: Viktor Fremling/Worldskills Sweden
inlinebild
Hannah Forsberg tävlar i servering. Foto: Viktor Fremling/Worldskills Sweden

Hur har du tränat inför tävlingen?
– Jag har tränat med Christer Lindeberg, min serveringslärare sedan gymnasiet. Han har hängt med och varit min coach hela tiden, han är superduktig. Jag har tränat mycket praktiskt: hur många centimeter tallriken ska ligga från bordskanten, duka upp och duka av, drinkar och arbete i baren. Sedan tränar jag i mitt jobb också.

Har du förberett dig på något annat sätt?
– Genom yrkeslandslaget har vi fått utbildning, bland annat i mental träning. Så att man har vinnarskallen redo och vill trycka sig uppåt, mot prispallen. Det är rätt spännande. Jag tycker att träningen har fungerat, jag har fått lite mer självsäkerhet.

Har du tränat så att du inte är nervös?

– Jag är inte nervös nu, men det kommer nog att vara nervigt när tävlingarna börjar.

Du ska tävla i bankett/festvåning, fine dining och bistro. Har du någon favoritgren?
– För mig är det mest naturligt med bistron. Den tycker jag närmar sig vardagsserveringen. Där handlar det mer om att vara casual i serveringen, det ska gå lätt och enkelt. I fine dining är det många moment, man ska kunna flambera och tranchera.

Servering kräver gäster. Vilka är det som sitter vid borden?

– I bistron till exempel är det sju gäster på tre bord. En gäst vid varje bord är en blinddomare, som sätter sig och ser hur jag serverar. Jag vet inte vem som är domare, det är för att jag inte ska kunna ge någon extra bra service.

Du jobbar på Brasserie Paleo i Oslo. Vad säger dina jobbarkompisar om att du tävlar för Sverige?
– Det är många svenskar bland mina arbetskollegor och de tycker att det är jätteroligt. Min chef har varit med och tävlat själv i Japan, en gång i tiden.

Om Yrkes-VM

  • Yrkes-VM, eller Worldskills competition, är världsmästerskapen i yrkesskicklighet för ungdomar under 23 år.
  • Tävlingen hålls vartannat år och kommande tävling äger rum i São Paulo, Brasilien den 11–16 augusti.
  • Sveriges yrkeslandslag tävlar i 29 av de 50 yrkesgrenarna.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här