Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Hallå där, Carina Wendle!

Carina Wendle, ombudsman på HRF i Mälardalen, var med när 160 yrkeslärare och branschens representanter träffades i Saltsjöbaden, utanför Stockholm. Det är Utbildningsrådet för hotell och restauranger, som bjuder in till en årlig konferens.

Publicerad 6 oktober 2015
inlinebild
Carina Wendle. Foto: Jonas Bilberg

Hur gick diskussionerna kring utbildningar och framtidsvisioner inom besöksnäringen?
– Det var nyttigt att träffa lärarna i våra program runt om i landet. Det finns en oro bland dem, eftersom det på flera ställen är för få sökande till hotell- och restaurangutbildningarna.
– Det var mycket diskussion i grupparbetena om hur avhoppen från utbildningarna kan minska och vad branschen kan göra för att göra våra yrken mer attraktiva.

Hur gick diskussionerna om orsaker till det minskade intresset?
– Lärarna i min grupp menade att en orsak är att våra utbildningar inte längre ger behörighet till högskolan. Lärarna har märkt en markant skillnad i antal sökande sedan det ändrades i läroplanen 2011. På Tranellska gymnasiet i Västerås, där jag sitter med i styrgruppen, planerar vi att göra utbildningen behörig för högskolan. Vi tänker göra den kursen obligatorisk, och de som inte vill läsa den kan välja bort den. Vi tänker vända på det, nu är det tvärtom.

Diskuterade ni problemen med sexuella trakasserier i branschen?
 – Nej, inte specifikt, men vi diskuterade mycket om praktikplatserna och hur viktigt det är att skolorna samarbetar med dem som har kollektivavtal och schysta villkor. Men det är skillnad på en skola i storstad och i småstad. Alla skolor försäkrar sig om att eleverna inte far illa, men många är tvungna att samarbeta med de restauranger som finns på orten. Annars blir eleverna utan praktik, då måste all undervisning bedrivas på skolan.
– Konferensen var mycket bra arrangerad och med intressanta föreläsare. Det är inte meningen att vi ska lösa alla problem i våra arbetsgrupper, men det blev bra diskussioner och tid för reflektion.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här