Nyheter Pris

Hallå där, Anna Toft Mellerot

Anna Toft Mellerot, lärare på hotell- och turismprogrammet på Ester Mosessons gymnasium i Göteborg, har utsetts till Årets yrkeslärare.

Publicerad 16 november 2022
Hallå där, Anna Toft Mellerot
Anna Toft Mellerot vill vara en bro mellan unga och arbetsgivare. Foto: Worldskills Sweden
Anna Toft Mellerot. Foto: Worldskills Sweden

Grattis!
– Tusen tack, det är jätteroligt att få den uppmärksamheten! Man är inte så van att synas på det sättet som lärare.

Motiveringen till att du blev Årets yrkeslärare handlade om att du får bransch och elever att mötas. Hur gör du?
– När eleverna ska ut på första APL:n följer en lärare med på ett möte. Vi pratar med arbetsgivaren och eleven om vilka förväntningar och skyldigheter de har. Eleverna får sätta ord på sin oro, många är rädda för att de inte ska bli bra bemötta, för att det ska vara så tufft att de inte orkar.

– Vi jobbar aktivt med det lokala programrådet. Till exempel kommer de och gästföreläser hos oss och vi kommer på studiebesök till dem. Elever är också med på möten där vi tillsammans diskuterar utbildningens upplägg. Vi har också vissa praktiska lektioner ute hos arbetsgivare och tar uppdrag som att vara värdar på mässor.

Om priset

  • Priset Årets yrkeslärare delas ut av Worldskills Sweden, till en kvinnlig och en manlig lärare.
  • Den andra vinnaren var Jan Sahlin, från restaurang- och livsmedelsprogrammet på Stockholms hotell- och restaurangskola.
  • Syftet med priset är att få fler att bli intresserade av att börja som yrkeslärare och föra vidare sina kunskaper till unga.

Varför är detta viktigt?
Det kan vara svårt att prata med unga om arbetslivets krav och svårt att få arbetsgivare att förstå hur unga resonerar. Många vuxna refererar till hur det var när de var 17 år, men den världen finns inte i dag. På vår tid var det fint att nästan jobba ihjäl sig, det är det inte nu. Jag försöker vara en bro mellan grupperna.

Vad är det bästa med att vara yrkeslärare?
– Det är otroligt roligt att jobba med ungdomar, de får mig att hänga med. Det finns också en kreativ frihet i jobbet, så länge man håller sig till målen. Sedan tycker jag om att ha en fot i skolan och en i arbetslivet. Jag har själv arbetat som hotellreceptionist och som reseledare, och haft uppdrag för Arbetsförmedlingen som handlat om ungdomar. Ibland är jag ute och praktiserar själv, nu senast i städet på Gothia Towers.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här