Nyheter UTBILDNING

”Gratis kurser ska man inte tacka nej till”

Vill du bättra på din utbildning eller få papper på att du kan ditt jobb även om du inte har någon formell utbildning? Det här projektet hjälper anställda i branscher som drabbats hårt av pandemin. HRF:aren Johan Rönnback tog chansen till gratis utbildning!

Publicerad 9 februari 2022
”Gratis kurser ska man inte tacka nej till”
Johan Rönnback. Foto: Elis Hoffman

När varslen kom tätt och korttidsarbete blev vanligt startades projektet Kompetens för konkurrenskraft för individer och företag, som drivs av omställningsorganisationen TSL.

– Många var drabbade, inte minst inom hotell och restaurang. Vi såg en möjlighet att ta tillvara tillfället. Anställda kunde öka sin kompetens och det skulle också vara bra för företagens konkurrenskraft, säger Caroline Söder, vd för Trygghetsfonden TSL.

Tanken är att man ska ha nytta av utbildningen där man arbetar i dag och att det ska bli lättare att få nytt jobb om man blir av med det jobb man har.

HRF:aren Johan Rönnback är en av dem som tagit chansen.
Han gick en utbildning i digital marknadsföring, totalt åtta timmar under två dagar.
– Det var riktigt trevligt. Jag har alltid tyckt att det är bra att vidga sina vyer. Gratis kurser ska man inte tacka nej till!

Johan Rönnback gick en utbildning i digital marknadsföring.

När Johan gick utbildningen jobbade han på Pontus in the Park, som allt-i-allo och chefens högra hand.
Sedan ett par veckor är han restaurangchef på Frankes matbar, där han just börjat bygga om hemsidan.

– Jag har verkligen nytta av kursen. Vi lärde oss mycket om hur man ska tänka kring vad man vill nå ut med, vilka man ska rikta sig till och strategier får att nå rätt grupp.

De ska vara relevanta för många och ge mycket kompetens på kort tid.Caroline Söder, TSL

De kostnadsfria utbildningarna har tagits fram i samarbete med Hotell- och restaurangfacket och Visita. Projektet medfinansieras av svenska ESF-rådet. Det är mest korta, lärarledda kurser online.

Caroline Söder TSL
Caroline Söder. Foto: Eva Lindblad/TSL

– När vi tog fram dem tittade vi på vad branschen som helhet behöver. De ska vara relevanta för många och ge mycket kompetens på kort tid, säger Caroline Söder, TSL.

Sedan projektet började sommaren 2020 har det kommit in 1 500 ansökningar från branschen. Hittills har 430 personer gått en utbildning. Hela 40 procent av det totala antalet ansökningar kommer från hotell och restaurang. Företag i alla branscher kan söka om stöd från projektet.

– Vi har fått flest ansökningar från hotell- och restauranganställda, men så jobbar de också i en av de sektorer som drabbats hårdast.

En anledning till att fler inte har hunnit genomföra utbildningarna än är att pandemin lättade i somras, säger Caroline Söder.

– Hotell och restauranger fick fullt upp. Flera av företagen har haft svårt att frigöra tid för medarbetarna att gå utbildningarna.

Så gör du för att söka

Ansökan görs av anställd och arbetsgivare gemensamt.Företaget måste ha ett kollektivavtal inom LO:s och Svenskt Näringslivs avtalsområde.På www.tsl.se finns mer information.Det går också att mejla direkt till kompetensforkonkurrenkraft@tsl.se

Johan Rönnback känner sig säkrare och starkare på arbetsmarknaden efter kursen, men pandemin var inte någon avgörande anledning till att söka utbildningen.

– Jag hade nappat oavsett. Det handlar om att känna tillfredsställelse i sin arbetsdag. Blir det för enformigt är det lätt att bli trött och oinspirerad.

Projektet ger även möjlighet att få sina kunskaper validerade, det vill säga bedömda och bekräftade, genom projektet. Den som saknar yrkesutbildning men ändå jobbar som kock, med servering, i hotellreception eller som konferensvärd kan ansöka. Sedan får man svara på en rad frågor om sina kunskaper och följa upp med två veckors praktik där man visar vad man kan.

– Det här är ett sätt att synliggöra den osynliga kompetens som många har, säger Caroline Söder.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här