Nyheter avtal 2012
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

”Förtroendevalda trakasseras efter varslet”

Förberedelserna för en eventuell strejk pågår för fullt på HRF. På de flesta arbetsplatser är stämningen god om än laddad, men på en del rapporterar förtroendevalda om trakasserier och hot från arbetsgivarens sida.

Publicerad 31 maj 2012

Medlarna från Medlingsinstitutet arbetar just nu för att försöka ta fram ett avtalsförslag som både HRF och motparten Visita kan acceptera. Om det inte sker väntar strejk den 8 juni klockan 14:00. Sammanlagt har elva hotell och restauranger i Stockholm, Malmö och Göteborg varslats om konflikt. I dessa avdelningar pågår förberedelserna just nu för fullt.
– Vi håller möten på alla uttagna arbetsplatser för att informera och svara på frågor. Men vi åker även runt på andra hotell och restauranger för att få lite tryck även där, säger Christer Eriksson som är kassör i avdelning Väst.  
Christer Eriksson tycker att stämningen är bra bland både medlemmar,  förtroendevalda och de arbetsgivarrepresentanter han har träffat.   
– Vi har inte fått någon information om att det har varit några problem.

Lite annat är det i Stockholm. Avdelningens kassör Per Persson har fått rapporter om att fackligt förtroendevalda på ett par arbetsplatser känt sig trakasserade av chefer.
– De har blivit utskällda framför sina medlemmar och förbjudits att hålla möten eller att prata om konflikten med kollegor. Det är en hård och otäck attityd från arbetsgivarens sida.
Företeelsen är inte ny. Trakasserier har förekommit även vid tidigare strejkvarsel, berättar Per Persson. Om problemen fortsätter tänker HRF använda sig av arbetsmiljölagen för att komma tillrätta med dem.
– I så fall kommer vi att skicka en begäran enligt arbetsmiljölagen om att arbetsgivaren ska meddela hur han ska stoppa trakasserierna. Om det inte sker kommer vi att gå vidare till Arbetsmiljöverket, säger Per Persson.  

En del av de varslade arbetsgivarna, bland annat hotell Gothia Towers i Göteborg, klagar på att strejkhotet medför tappade intäkter oavsett om det blir verklighet eller ej.    
– Problemet i vår bransch är att vi måste berätta för våra gäster att ”ni kanske inte kan bo hos oss”. Det leder till att gäster byter hotell och att vi tappar kunder, säger hotellets vd Petter Ullberg till tidningen Besöksliv.
Andra arbetsgivare som Hotellrevyn har pratat med märker inte av någon större skillnad i bokningsläget.
– Vi är inte jättepåverkade, det finns nog andra som känner av det mer. Vi tar det ganska lugnt, säger Christer Herslow, hotelldirektör på Radisson Blu i Malmö.
Han tycker att stämningen på hans hotell är bra, och tror egentligen inte att strejken kommer att bli av.
– Vi vet ju att det är medlare inkopplade, så vi hoppas att det kommer en lösning förhoppningsvis innan den 8 juni. Vi får helt enkelt vänta och se.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här