Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Förlikning i tvisten med Park Avenue

Hotell- och restaurangfacket och Elite Park Avenue har nått en förlikning när det gäller två hotellstädare som förlorat sina jobb.

Publicerad 19 oktober 2015
Förlikning i tvisten med Park Avenue
I november 2014 stämde HRF hotellet i Arbetsdomstolen. Foto: Sofia Andersson
inlinebild
Eva-Lotta Ramberg, förbundsjurist. Foto: Anna-Lena Lundqvist

För snart ett år sedan stämde Hotell- och restaurangfacket hotellet Elite Park Avenue i Arbetsdomstolen, AD. Tvisten gällde två hotellstädare som förlorat jobben efter att städningen lagts ut på entreprenad och sedan återtagits av hotellet. Nu har parterna förlikats.
– Medlemmarna tycker att det är skönt att de fick ett avslut, säger Eva-Lotta Ramberg, förbundsjurist på HRF.

Det var 2011 som städbolaget ISS tog över städningen på Elite Park Avenue, och i och med det även städpersonalen. I början av 2014 avslutades samarbetet och ISS varslade städpersonalen om uppsägning.
Park Avenue tog tillbaka städningen i egen regi, men bara ett fåtal av de uppsagda städarna erbjöds jobb. De två städerskorna som stämningen gällde erbjöds provanställningar på deltid. De hade tidigare varit tillsvidareanställda på heltid, men tackade ändå ja. Några dagar senare fick de nya besked: det var inte längre aktuellt med några anställningar.

Fel agerat av arbetsgivaren, ansåg Hotell- och restaurangfacket och kallade till förhandlingar. Dessa ledde inte till någon lösning och i november 2014 stämde HRF hotellet i Arbetsdomstolen.
Facket hänvisade bland annat till ett avtal som hotellet och HRF skrev i samband med att ISS tog över städningen. Där står det att ”Om Elite bryter kontraktet med ISS kommer personalen som är anställd på ISS och som tidigare varit verksamma på Elite att få rätten att komma tillbaka.”

Men dagen före förhandlingen i AD enades arbetsgivaren och facket om en förlikning som ger ekonomisk ersättning till medlemmarna. Detaljerna i förlikningen är inte offentliga.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här