Ytterligare 15 yrkesbedömare har certifierats efter avslutad utbildning i Uppsala. De kan ta emot dem inom hotell och restaurang som vill omvandla sina praktiska erfarenheter till betyg eller intyg.
Kock, servering, hotellkonferens och hotellreception är de fyra yrken som numera kan valideras. De certifierade yrkesbedömarna mäter och dokumenterar praktiska handlag och delar ut betyg, intyg eller gesällbrev, som ett bevis på att någon uppfyller branschens krav på yrkeskunnande. Själva bedömningen kan göras i verklig arbetsmiljö eller i särskilda kurser på yrkesskola.
Att få sin kompetens bedömd är viktigt när en vill utvecklas inom yrket, söka nytt arbete eller börja studera.
För arbetsgivaren är validering ett sätt att hitta nya medarbetare och vara säkra på att de har de rätta kvalifikationerna.
Under april utbildades sex yrkesbedömare i Tällberg, Dalarna, och under maj, tre till i Grythyttan. Ytterligare utbildningar av yrkesbedömare är planerade.
Branschens valideringsmodell har tagits fram och godkänts av hotell- och restaurangbranschens gemensamma yrkesråd, UHR.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.