Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Fler arbetslösa på Gotland, färre i Jämtland

Förra månaden var en av de sämsta på arbetsmarknaden på många år. I hotell- och restaurangbranschen varslades nästan 370 anställda om uppsägning.

Publicerad 12 mars 2009

Under februari månad varslades 16 000 svenskar om uppsägning. Det är den högsta noteringen under samma månad sedan 1970-talet. Även i hotell- och restaurangbranschen ökade antalet varslade från 75 personer under januari till hela 367 under februari.

Nedgången på arbetsmarknaden märks tydligt på medlemmarna i Hotell- och restauranganställdas a-kassa, HRAK. Under de senaste sex månaderna har de arbetslösa i kassan blivit nästan 800 fler. Detta samtidigt som a-kassan tappat nästan 3 000 medlemmar. Värst drabbade är medlemmarna på Gotland och i Kalmars län. Där har antalet arbetslösa ökat med 75 respektive 58 procent sedan september 2008.

Men det finns ljusglimtar. I vinterturismlänet Jämtland har de arbetslösa medlemmarna sjunkit med 30 procent under det senaste halvåret. Även i Dalarna och Västerbottens län har de arbetslösa i a-kassan blivit färre.

Fakta: Varselstatistiken

Arbetsgivare som ska genomföra förändringar som kan resultera i uppsägningar av minst fem anställda ska anmäla detta till bland annat Arbetsförmedlingen. Varselstatistiken bygger på de anmälda varsel som kommit in under månaden.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.