I dag strejkar 30 000 finska anställda mot försämringar i anställningstryggheten. Servicefacket PAM är ett av förbunden vars medlemmar strejkar.
Sedan midnatt natten till i dag pågår en politisk strejk i Finland. Bakgrunden är att landets borgerliga regering vill försämra anställdas skydd vid uppsägning. Regeringens förslag är att det ska bli möjligt att säga upp personal på grund av ”osakligt beteende eller åsidosatta förpliktelser som inte är av alldeles väsentlig karaktär”, förutsatt att det ”försvårar verksamheten eller arbetsgemenskapen”. Förändringen är tänkt att öka sysselsättningen på arbetsmarknaden.
Från början var förslaget att de nya reglerna skulle gälla företag med upp till 20 anställda, men efter protester ändrades det i går till färre än tio anställda.
Förslaget har fått de finska fackföreningarna att se rött. Servicefacket PAM, som bland annat organiserar hotell- och restauranganställda, är ett av dem som upprörts.
– Man sätter anställda i olika position, beroende på var du jobbar. Det är horribelt. Man har inte heller utvärderat om det verkligen skulle öka sysselsättningen. Det finns ingen forskning som klart kan visa att det finns ett samband, säger Mia Suominen, avtalschef på Servicefacket PAM.
Fakta: Om PAM
Hon menar också att förslaget i hög grad drabbar kvinnor, eftersom dessa ofta arbetar på mindre arbetsplatser.
– Och vi har redan klyftor mellan män och kvinnor på arbetsmarknaden som vi måste arbeta med, säger Mia Suominen.
Strejken, som avslutas vid midnatt i natt, omfattar cirka 30 000 anställda organiserade i fem olika fackförbund. Runt 100 arbetsplatser med Servicefacket PAM:s kollektivavtal berörs, framför allt personalrestauranger inom industrin. Förbundet har också infört förbud mot övertid inom 26 avtalsområden.
Målet är att få regeringen att dra tillbaka förslaget. Annars kan facken komma att vidta ytterligare åtgärder, säger Mia Suominen.
– Bombsäkert. Det här kan vi inte tolerera.
Regeringens förslag ska nu granskas och sedan överlämnas till riksdagen för beslut i november.