Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Färre vill plugga på högskola

Intresset för att läsa på högskola har minskat. Till Restaurangmanagerprogrammet på Göteborgs universitet sökte bara drygt hälften så många som vanligt.

Publicerad 10 maj 2006

Nästan 110 000 personer vill börja plugga på högskola till hösten. Det kanske låter mycket, men det är faktiskt en minskning med nästan 10 000 personer från året innan.

Hotell- och restaurangutbildningarna drabbas lika hårt som andra. Till Restaurangmanagerprogrammet på Göteborgs universitet söker de som vill utbilda sig till chef i restaurangbranschen eller öppna eget. De senaste åren har antalet sökande legat runt 600 personer per år. Men i år är det skillnad. Bara 350 personer, drygt hälften, har anmält intresse för programmet. Maria Thorson, studievägledare på institutionen för hushållsvetenskap på Göteborgs universitet, kan inte säga vad minskningen beror på.
– Tyvärr vet jag inte. Jag skulle också vilja veta det, säger hon.

Också Restauranghögskolan i Grythyttan fick ta emot färre ansökningar i år, även om andelen förstahandsval var fler. Och på Restauranghögskolan i Umeå minskade ansökningarna för första gången på fem år.
Peter Vegh, som är programkoordinator på Restauranghögskolan, ser flera tänkbara förklaringar. Dels tror han att alternativen för de som vill läsa vidare efter gymnasiet har blivit fler, men han tror också att skolorna skulle kunna göra mer för att locka studenter.
– Målgruppen är svårrekryterad bland annat eftersom traditionen av akademiska studier inom ämnet inte är så kulturellt förankrat.

Det tappade intresset för högskolestudier gäller de flesta utbildningar och skolor. En tänkbar förklaring är rädsla för arbetslöshet efter studierna. Att unga väntar längre med att påbörja högskolestudier är en annan.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här