Nyheter organisering

Färre förtroendevalda – men det vänder

Det har blivit färre förtroendevalda HRF:are de senaste tio åren. Men nu syns ett trendbrott.

Publicerad 12 juni 2025
Färre förtroendevalda – men det vänder
Den fackliga närvaron är låg på branschens arbetsplatser. Foto: Mostphotos

Hotell-och restaurangfacket har fått allt färre förtroendevalda mellan 2015 och 2024. Även antalet arbetsplatsklubbar har minskat. Men de senaste två åren har fler valt att ta på sig ett fackligt uppdrag.

Det konstateras i Arena Idés årliga rapport om facklig organisationsgrad.

Så många var klubbarna

2011: 85
2012: 115
2016: 70
2021: 51
2024: 75

Daniel Jernström, vice ordförande för HRF, tror att vändningen kommer att hålla i sig.

– De lokala avdelningarna rekryterar allt fler förtroendevalda. Det bildas också fler klubbar. I dag finns det fler förtroendevalda och klubbar än det fanns före pandemin, säger Daniel Jernström. 

Fackliga närvaron låg

Men rapporten visar ändå att den fackliga närvaron i branschen är låg. Det går nu en förtroendevald på hundra anställda.

Detta får konsekvenser, säger Daniel Jernström.

– De fackliga frågorna flyttar längre och längre bort från arbetsplatsen. Facket blir något annat än de förtroendevalda. Vi jobbar för att de ska vara navet, men så blir det ju inte.

Daniel Jernström
Daniel Jernström, vice ordförande för HRF, tror på ökat fackligt engagemang. Foto: Pernilla Ahlsén

Vad innebär det för arbetstagarna?
– Där vi har förtroendevalda blir villkor och arbetsmiljö bättre. Det är också lättare att få en bra relation till arbetsgivaren. Så det är klart att det påverkar både våra medlemmar och andra på arbetsplatsen om facket är längre bort.

Hög personalomsättning påverkar

Mellan 2006 och 2023 minskade antalet förtroendevalda inom HRF från 1 347 till 975. Antalet ökade till 1 035 år 2024, då även huvudskyddsombud räknades in.

Fackklubbarna minskade från som mest 115 stycken år 2012 till 75 år 2024.

Enligt rapporten är anledningen till att det finns så pass få HRF-klubbar branschens höga personalomsättning och att många arbetar deltid eller har tidsbegränsade anställningar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här