I ett år har krögare kunnat hyra serveringspersonal från bemanningsföretag. Det gav oseriösa företag stora möjligheter att fuska. Nu kräver facket legitimation för branschens anställda och att lagen skärps.
Ändringen i alkohollagen förra året gjorde det möjligt för krögare att hyra anställda från bemanningsföretag för servering av alkohol. Det har tidigare inte varit möjligt.
Detta ökade möjligheten till fusk med svart arbetskraft. Arbetarna kommer till krogen genom ett bemanningsföretag, som varken betalar skatter eller sociala avgifter. Arbetaren saknar också ofta arbetstillstånd. Men genom att fusket formellt sker i ett annat företag så kan krogen fortsätta som vanligt.
Myndigheterna anser inte att man kan dra in serveringstillståndet, även om man upptäcker oegentligheterna.
Det här upprör nu HRF:s ordförande John Herrström.
? Kravet på ordning och reda undergrävs. Tillsyn och kontroll försvåras. Ingen seriös krögare frågar efter det här, säger John Herrström.
Möjligheten att dra in tillståndet för den krog som inte sköter sig har varit det vapen både fack och myndigheter har använt mot fusket. Redan tidigare var det svårt att kontrollera krogarna. Nu anser HRF att den nya lagen har fått mycket negativa konsekvenser.
? Man borde göra tvärtom och använda alkohollagen på ett mycket vassare sätt.
? Vi vet att det finns svart företagsamhet i branschen. Många av de ställena har serveringstillstånd. I förhållande till de kartläggningar som görs är det förvånansvärt få återkallade tillstånd, säger John Herrström.
Vill du ändra lagen?
? Ja, det var fel att göra alkohollagstiftningen mer flexibel. I stället bör man överväga skärpningar.
John Herrström bläddrar i den grå boken med regeringens lagförslag. Den är full av understrykningar och frågetecken.
? När jag läser det här blir jag lite »kokt«. Argumenten för ökad flexibilitet, som står här, finns inte i verkligheten. Den som har skrivit det här svävar i en annan rymd.
Prövningen av vem som är lämplig att servera alkohol bör skärpas och bli tydligare anser facket.
HRF har länge krävt utbildning och »körkort« för krögare. Nu vill John Herrström skärpa kraven då det gäller krögarens redovisning av vilka som är anställda.
Hur?
? Vi vill ha en löpande redovisning till myndigheterna av de anställda och en legitimation av den som jobbar i branschen.
? Det är inget egenvärde att skapa byråkrati, men det verkar inte finnas någon annan utväg än att skapa ett striktare regelverk, säger John Herrström.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.