Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Estniska restaurangfacket på väg att försvinna

Det estniska facket för hotell- och restauranganställda är på väg att gå ihop med den estniska motsvarigheten till Seko. Men personliga och ekonomiska skäl gör att den gamla förbundsledningen bromsar.

Publicerad 22 oktober 2002

– Jag vill inte kritisera det estniska hotell- och restaurangfacket för jag vet inte vad som har hänt. Medlemmarna vill gå ihop med oss för att bli starkare, men det kommer nog att ta tid, säger Öie Väljas. Hon är ordförande för ESAL som är Sveriges motsvarighet till Seko. De organiserar medlemmar inom post, tele och kommunikation och snart även de hotell- och restauranganställda.

Medlemmarna vill gå samman
ETKA, restaurangfacket, klarar sig inte som eget förbund. De hotell- och restauranganställda finner ingen anledning att vara med i facket. Många nya utländska företag etablerar sig i Estland. De har bättre löner och villkor och allt färre tycker sig därför behöva facket för att förbättra sin situation.
Det finska restaurangfacket PAM har hjälpt det estniska restaurangfacket sedan landet blev självständigt. De stödjer att förbundet ska gå samman med Sekofacket. Det finska facket planerar ett ordna ett krismöte i Tallinn.
De estniska hotell- och restaurangmedlemmarna röstade i våras ja till att gå samman.

Oklart vad restaurangfackets ledning vill
Men det finns krafter som motarbetar sammanslagningen. Personer som har ett egenintresse av att ha kvar makten.
När Hotellrevyn besökte ETKA i Tallinn för fem år sedan sa dåvarande ordföranden att förbundet var på väg i konkurs. Sedan dess har facket haft tre olika ordförande under lika många år och kontoret i Tallinn har lagts ner. När Hotellrevyn åter besökte landet i oktober i år var de styrande i restaurangfacket mycket svåra att få kontakt med.

– Vi har styrelsemöte varje månad och bjuder in den nuvarande ordföranden, men hon har bara deltagit en gång och det var förra året, säger Öie Väljas.
Öie har skrivit till ETKA:s ordförande och frågat om de vill fortsätta som eget förbund, om de vill ha någon hjälp, och vad deras planer för framtiden är. Men inget svar har kommit.
– Lite pinsamt, för jag visste ju att Svensk Hotellrevy skulle komma på besök. Hur ska jag tolka tystnaden, undrar Öie Väljas.
– Jag kan inte ta över medlemmarna från en fungerande organisation. Vi får vänta, men jag tror att det kommer att ta tid.

Fakta: ESAL
? Förbundet har i dag femton klubbar (avdelningar), allt från tio medlemmar till 300 medlemmar i Estland. Skulle estniska motsvarigheten till HRF och Handels gå med blev facket 16 klubbar stort.
? Medlemmarna betalar 1 procent av lönen i avgift.
? Sekofacket ESAL har 3 100 medlemmar varav 2 800 fullt betalande. Arbetslösa får en ersättning från staten med 400 kronor per månad. Fackanslutna får lika mycket till från facket.
? Facket betalar också ut förtidspensioner på 1000 kronor per månad och staten betalar 1 400 kronor per månad.
? Lågavlönade har svårt att få banklån, därför kan medlemmarna låna pengar från facket, ur en bankfond. De får låna upp till 15 000 kronor under två år med 8 procents ränta. Det är mycket populärt.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.