Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Estniska restaurangfacket på väg att försvinna

Det estniska facket för hotell- och restauranganställda är på väg att gå ihop med den estniska motsvarigheten till Seko. Men personliga och ekonomiska skäl gör att den gamla förbundsledningen bromsar.

Publicerad 22 oktober 2002

– Jag vill inte kritisera det estniska hotell- och restaurangfacket för jag vet inte vad som har hänt. Medlemmarna vill gå ihop med oss för att bli starkare, men det kommer nog att ta tid, säger Öie Väljas. Hon är ordförande för ESAL som är Sveriges motsvarighet till Seko. De organiserar medlemmar inom post, tele och kommunikation och snart även de hotell- och restauranganställda.

Medlemmarna vill gå samman
ETKA, restaurangfacket, klarar sig inte som eget förbund. De hotell- och restauranganställda finner ingen anledning att vara med i facket. Många nya utländska företag etablerar sig i Estland. De har bättre löner och villkor och allt färre tycker sig därför behöva facket för att förbättra sin situation.
Det finska restaurangfacket PAM har hjälpt det estniska restaurangfacket sedan landet blev självständigt. De stödjer att förbundet ska gå samman med Sekofacket. Det finska facket planerar ett ordna ett krismöte i Tallinn.
De estniska hotell- och restaurangmedlemmarna röstade i våras ja till att gå samman.

Oklart vad restaurangfackets ledning vill
Men det finns krafter som motarbetar sammanslagningen. Personer som har ett egenintresse av att ha kvar makten.
När Hotellrevyn besökte ETKA i Tallinn för fem år sedan sa dåvarande ordföranden att förbundet var på väg i konkurs. Sedan dess har facket haft tre olika ordförande under lika många år och kontoret i Tallinn har lagts ner. När Hotellrevyn åter besökte landet i oktober i år var de styrande i restaurangfacket mycket svåra att få kontakt med.

– Vi har styrelsemöte varje månad och bjuder in den nuvarande ordföranden, men hon har bara deltagit en gång och det var förra året, säger Öie Väljas.
Öie har skrivit till ETKA:s ordförande och frågat om de vill fortsätta som eget förbund, om de vill ha någon hjälp, och vad deras planer för framtiden är. Men inget svar har kommit.
– Lite pinsamt, för jag visste ju att Svensk Hotellrevy skulle komma på besök. Hur ska jag tolka tystnaden, undrar Öie Väljas.
– Jag kan inte ta över medlemmarna från en fungerande organisation. Vi får vänta, men jag tror att det kommer att ta tid.

Fakta: ESAL
? Förbundet har i dag femton klubbar (avdelningar), allt från tio medlemmar till 300 medlemmar i Estland. Skulle estniska motsvarigheten till HRF och Handels gå med blev facket 16 klubbar stort.
? Medlemmarna betalar 1 procent av lönen i avgift.
? Sekofacket ESAL har 3 100 medlemmar varav 2 800 fullt betalande. Arbetslösa får en ersättning från staten med 400 kronor per månad. Fackanslutna får lika mycket till från facket.
? Facket betalar också ut förtidspensioner på 1000 kronor per månad och staten betalar 1 400 kronor per månad.
? Lågavlönade har svårt att få banklån, därför kan medlemmarna låna pengar från facket, ur en bankfond. De får låna upp till 15 000 kronor under två år med 8 procents ränta. Det är mycket populärt.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter tävling

Han ska få löken att glänsa i Årets kock

William Brittsjö var en av åtta tävlande som tog sig till final i Årets kock efter två hektiska tävlingsdagar.

Publicerad 22 juni 2021 Kommentera
Han ska få löken att glänsa i Årets kock
En av William Brittsjös favoritråvaror, gul lök, är också årets huvudråvara i finalen. Foto: Mostphotos, Privat

Åtta kockar ska göra upp om titeln Årets kock 2021 den 16 september. En av dem är du, grattis!
– Tack! Det är kul.

Hur var det att tävla?
– Det var extremt hård konkurrens, men det är bara att kämpa på. Dag två var det noll-noll igen, och då ger man allt.

Nu är det löken som ska skina, det är kul.

Hur förbereder du dig för finalen?
– Det handlar om att man inte vet vad som komma skall. Man tittar på föregående år och utgår från det.
Det gäller att utvidga sin bredd som matlagare. Man får utgå från sig själv och vad man gillar att laga. Vi vet ju huvudråvaran, gul lök. Det är en av mina favoritråvaror. Nu är det löken som ska skina, det är kul.

Huvudråvaran är känd, men mycket är en överraskning. Hur tänker du kring det?
– Råvarukorgen får man reda på samma dag, och så får man lite tid att förbereda sig.
Utmaningen är att man inte har någon exakt logistikkänsla när man inte hunnit träna på en rätt, så man får gå på magkänsla.

Vad hoppas du på för råvaror?
– Jag är ju göteborgare så skaldjur vore jättehärligt. Eller lamm, det gillar jag.

Finalisterna till Årets kock 2021, med William Brittsjö som tvåa från höger.

Vilka egenskaper är bra att ha när man tävlar i matlagning?
– I grund och botten handlar det om att vara smaksäker. Det är bra att vara stabil mentalt om något går fel.
Framför allt är det jätteviktigt att man tycker det är kul, annars klarar man inte av den träning som krävs.
Jag går all in i år och tror på den maten jag lagar och anpassar den utifrån tävlingen.

Jag gillar känslan av att vara underdog.

Här är William

Namn: William Brittsjö
Ålder: 22 år.
Från: Göteborg.
Arbetsplats: Ricordi, Stockholm.

Du är ung, bara 22 år. Du tävlar mot kockar med större erfarenhet.
– Ålder är bara en siffra. Det gäller att vara förberedd, skapa sig rätt förutsättningar och laga mat som man själv tror på samt ha lite flyt med domarna.
Men jag gillar känslan av att vara underdog, då slipper man den värsta pressen.

Är du nervös?
– Ja, det är klart man är. Jag har drömt om det här i så många år.
Det är en utmaning, men det ska inte vara lätt att vinna Årets kock. Det gäller att laga så god mat man bara kan.

Nyheter politik

HRF: ”Inte optimalt med nyval”

Riksdagen har uttryckt sitt misstroende mot Stefan Löfven. Olyckligt, tycker HRF:s ordförande Malin Ackholt. – Vi tror inte att nyval är det mest optimala för samhället och för våra medlemmar just nu, säger hon.

Publicerad 21 juni 2021 Kommentera
HRF: ”Inte optimalt med nyval”
Statsminister Stefan Löfven (S) håller pressträff i Rosenbad, efter att ha förlorat misstroendeomröstningen i riksdagen. Foto: Anders Wiklund/TT
Malin Ackholt. Foto: Peter Jönsson

Det var med marginal som riksdagen i dag röstade för ett misstroende mot statsminister Stefan Löfven.
Vänsterpartiet, som initierade omröstningen på grund av ett utredningsförslag om marknadshyror vid nybyggnation, fick med sig moderater, liberaler och sverigedemokrater och förklarade att Löfven inte längre har ledamöternas förtroende.

Hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt tycker att beslutet är olyckligt.
– Vi befinner oss fortfarande i en pandemi. Vi tror inte att nyval är det mest optimala för samhället och för våra medlemmar just nu, säger hon.

Nu har Löfven en vecka på sig att bestämma om han ska utlysa nyval. Gör han det inte kommer han att entledigas från statsministerposten.

– Vi följer vad som händer på de områden som är viktiga för oss, som den höjda a-kasseersättningen och lagstiftning om trygghet och omställning, säger Malin Ackholt.

Nyheter DISKRIMINERING

Diskriminerad gäst får 30 000

En kvinna i rullstol försökte beställa ett glas vin under ett restaurangbesök, men nekades. Nu har restaurangen dömts i tingsrätten för diskriminering som har samband med funktionsnedsättning.

Publicerad 21 juni 2021 Kommentera
Diskriminerad gäst får 30 000
Gästen försökte beställa ett glas vin. Foto: Yuliya Zavalishina/Mostphotos

En eftermiddag för tre år sedan besökte kvinnan ett köpcentrum i södra Stockholm. På en av restaurangerna ville hon beställa ett glas vin, men möttes av nekande gester och huvudskakningar.
Efter flera försök bad kvinnan att få tala med restaurangchefen. Men inte heller då fick gästen någon förklaring till varför hon nekades att beställa. Kvinnan var vid tillfället nykter.

Kvinnan lämnade restaurangen och anmälde saken till Diskrimineringsombudsmannen, DO, som drev ärendet i tingsrätten.
Rätten gick på DO:s linje och dömde restaurangföretaget att betala 30 000 kronor i diskrimineringsersättning till kvinnan.

– Att man inte serveras alkohol är ett problem som många personer med funktionsnedsättning möter. Det kan vara förnedrande och göra att man undviker att beställa det man vill ha. Vi hoppas att domen kan bidra till att den här typen av diskriminering minskar, säger Martin Mörk, chef för DO:s processenhet i ett pressmeddelande.

Restaurangföretaget har fortfarande möjlighet att överklaga domen.

Fråga om jobbet.
106
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här