De hotellanställda har inte fått lön på månader. För att kunna begära företaget i konkurs måste HRF först hitta ägaren till Järnvägshotellet i Edsbyn. Hittills har det varit svårt, men nu hoppas facket på draghjälp från Kommunal.

Först uteblev julilönen. Sedan augustilönen. Då tog två HRF-medlemmar kontakt med Hotell- och restaurangfacket avdelning Mitt.
Det visade sig att deras arbetsplats, Järnvägshotellet i Edsbyn, hade skrivits över på en ny ägare, men av denne fanns inte ett spår. I stället var hotellet stängt ”tills vidare” när hotellchefen kom tillbaka från semestern i augusti.
HRF misstänkte att hotellet skrivits över på en målvakt och inledde en process att försöka hitta honom för att delge en betalningsuppmaning.
Det var i början på september.
Men fler var på jakt efter hotellägaren. Kommunals avdelning Mitt har också två medlemmar på företaget och säger nu till tidningen Ljusnan att de lyckats hitta den nya ägaren.
Nästa steg är att begära hotellet i konkurs.
Det här visar hur viktigt
Per Persson, HRF
det är att man säger till
direkt lönen uteblir.

Foto: Peter Jönsson
– Det är ju jättebra att Kommunal har hittat honom. Nu får vi avvakta och se om de försätts i konkurs. Helst hade jag sett att det skedde för länge sedan, säger Per Persson, vikarierande ombudsman i HRF avdelning Mitt.
Skulle tingsrätten besluta om konkurs träder den statliga lönegarantin in för de anställda. Den täcker löner tre månader bakåt i tiden. Därför brådskar det.
– Det här visar hur viktigt det är att man säger till direkt lönen uteblir, så att vi kan sätta i gång en process, säger Per Persson.