Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Få studenter vet om att de inte har rätt till a-kassa i sommar

Den som går en utbildning och inte har något jobb i sommar riskerar att råka ut för en obehaglig överaskning. Det går inte längre att få a-kassa under ledigheten. Ungefär 2000 medlemmar i Hotell- och restauranganställdas a-kassa berörs.

Publicerad 8 mars 2007

– Ingen som studerar och har sommarlov har längre rätt till a-kassa under ferieuppehållet. Detta gäller både om du fortsätter en redan påbörjad utbildning och om du går från komvux till universitet eller högskola, säger Anna-Lena Lundh, föreståndare för Hotell- och restauranganställdas a-kassa.

Tidigare hade man rätt till a-kassa över sommaren om man uppfyllt ett arbetsvillkor. Men ett beslut från regeringen har gjort att detta inte längre är möjligt.
– Om man hade rätt till a-kassa sommaren 2006, har studerat sedan dess och ska fortsätta sina studier. Då har man inte rätt till a-kassa i sommar, säger Anna-Lena Lundh.

Förra sommaren hade Hotell- och restauranganställdas arbetslöshetskassa minst 2 000 medlemmar som studerat och som sedan fick a-kassa på sommaren. A-kassan räknar med att minst lika många kommer att beröras i år.

– De som studerar nu och planerar att göra det också i höst bör göra allt för att få ett sommarjobb och tar kontakt med arbetsförmedlingen. Någon försörjning från a-kassan blir det inte, säger Anna-Lena Lundh.

Får inte heller a-kassa:
? Den som sökt en utbildning till hösten men inte fått besked om han eller hon kommer in.
? Den som har kommit in på en utbildning men inte bestämt sig om han eller hon ska gå utbildningen.

Kan ha rätt till a-kassa:
? Den person som har avslutat en utbildning, som har arbetat innan studierna påbörjades och som inte har för avsikt att söka studier till hösten.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här