Hej Gäst Ernst Billgren

”Jag tror jag är en exemplarisk gäst”

”Jag har ju aldrig haft ett jobb. Enda gången jag har rutiner är när jag går restaurang.” Det säger Ernst Billgren, konstnär och utpräglad stamgäst.

Publicerad 14 november 2025
”Jag tror jag är en exemplarisk gäst”
Ernst Billgrens konst har synts på flera håll under hösten. Bland annat på Pressbyråns pappmuggar och här på Nationalmuseum, i utställningen ”Ernst Billgren – Minnen” som avslutades i oktober. Foto: Christine Olsson/TT

Hur är du som gäst?
– Jag tror jag är en exemplarisk gäst. Så o-rock’n’roll som det går. På hotell bäddar jag efter mig. Jag slår aldrig sönder något, så som mina kompisar i musikbranschen har gjort. Det är nog skillnad på konstnärer och musiker där.

Och på restaurang?
– Jag är oftast stammis på de ställen jag går till och känner så gott som alla som jobbar där. Och de känner mig och mina vanor. Så det händer att de ställer fram det som de vet att jag kommer att beställa redan innan jag slagit mig ner vid bordet. Det har blivit så för mig, Jag har ju aldrig haft ett jobb. Enda gången jag har rutiner är när jag går restaurang.

Målat på väggarna

Vad letar du efter på menyn?
– Fisk och grönsaker! Det är det som dominerar min kosthållning. Gärna asiatiskt. Jag jobbar ju mycket i Asien och känner ofta ett behov av att äta något starkt.

Har du någon gång betalat notan med ett konstverk?
– Ja! På Sturehof till exempel har jag målat direkt på väggarna. Och sen hjälpt dem en del i övrigt med inredningen.

Är det vanligt annars, att du slår dig ner någonstans och ser din egen konst på väggarna?
– Ja, det händer inte så sällan när jag kommer till ett hotell, särskilt lite finare ställen, att jag ser något och tänker att ”den där har ju jag gjort!”

Bullrigt jobb på Jazzhuset

Händer motsatsen, att du sitter och irriterar dig på usel konst på väggen medan du äter?
– Nja, är bara maten bra gör det inget för min del om det ser ut lite hur som helst. I Asien består inredningen ofta av en stor skärm med en skrikande fotbollsmatch och en plasttulpan i ett hörn.

Har du själv jobbat i hotell- och restaurangbranschen?
– Ja. När jag studerade i Göteborg serverade jag på en restaurang som hette Jazzhuset. Det var en trevlig men stressig miljö, med väldigt hög ljudnivå från banden som spelade. Jag tror att min dåliga hörsel kommer därifrån. Jag har full förståelse för att de som jobbar i branschen kan ha en utsatt arbetsmiljö.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här