Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

En av tre med i facket

Andelen arbetare som är med i facket fortsätter att minska. I dag är bara två av tre arbetare fackligt anslutna, och i hotell- och restaurangbranschen en av tre.

Publicerad 12 februari 2014
inlinebild
Anders Kjellberg. Foto: KG Pressfoto

När a-kasseavgifterna höjdes kraftigt den 1 januari 2007 började många anställda lämna både fack och a-kassa och de som just kommit ut på arbetsmarknaden tvekade att gå med.
För hotell- och restaurangbranschen handlar det om ett ras på 22 procentenheter sedan 2006. Då var 52 procent av de branschanställda med i facket, förra året var 30 procent anslutna. Det är långt under snittet i hela den privata sektorn, där 62 procent av arbetarna var med i ett fackförbund 2013. Även det ligger långt under vad som varit normalt för Sverige.
 
Förändringen kan få konsekvenser, enligt Anders Kjellberg, professor i sociologi vid Lunds universitet som tagit fram rapporten.
– Förbundet får ju minskade resurser när medlemstalet sjunker, mindre möjligheter att vara ute och kolla att arbetsgivaren verkligen följer kollektivavtalet. Exempelvis som med arbetsgivarna som skrev på avtal bara för att få anställa migrantarbetare, och sedan inte följde avtalet.
 
Arbetsgivarnas organisationsgrad har däremot varit i stort sett oförändrad under 2000-talet. År 2012 arbetade 81 procent av Sveriges privatanställda i ett företag som var anslutet till en arbetsgivarorganisation.
– Det är positivt att arbetsgivarna är organiserade, annars skulle det vara svårt att få folk att gå med i facket. Det är alltid svårare att få fackmedlemmar på arbetsplatser utan kollektivavtal, säger Anders Kjellberg.
 
Trots att a-kasseavgiften nu blivit billigare tror inte Anders Kjellberg att medlemmarna återvänder i någon rask takt.
– Det blir inte lika lätt. Om a-kasseavgiften först är netto 60 kronor med dåvarande skattereduktion och sedan över en natt ökar till 360 då är det lätt att ta beslut om att gå ur. Om man i dag inte är med i a-kassan alls, då tillkommer det en avgift på 140 kronor.
Det krävs aktiv bearbetning, anser Anders Kjellberg.
– Facken behöver vara ute och informera om vad man kan uträtta. Många restauranger har varken klubbar eller fackliga representanter. Anställda kan vara medlemmar men inte beredda att propagera för medlemskap i facket. Inom industrin är facket direkt närvarande genom att det ofta finns en klubb, och kan därför lättare uppnå resultat på arbetsplatsen, säger Anders Kjellberg.

Om rapporten

”Kollektivavtalets täckningsgrad samt organisationsgraden hos arbetsgivarförbund och fackförbund” heter rapporten. Den går att ladda ner från Lunds Universitet här.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.