Vågar vi ta med oss räkmackor hem?
Slänga de fina räkmackorna? Illustration: Mattias Käll
Arbetslivsakuten DILEMMA

Vågar vi ta med oss räkmackor hem?

Eva och Tina tittar på de fyra räkmackorna i kylmontern. Kaféet är stängt i morgon och mackorna håller sig inte. Förut fick de ta hem överblivet men deras nya chef har sagt nej och att de i stället ska jobba med att sälja ”så blir det inget över”. Men det känns så slösaktigt att slänga! Ska de våga ta ett par var?

Publicerad 28 juni 2021

Finns det regler ska de anställda följa dem

Sofie Rehnström. Foto: LO

Sofie Rehnström, jurist, LO:
– Det råd jag skulle ge är att om chefen sagt att ni inte får ta hem överblivet, då ska ni inte göra det. Även om en tidigare chef tillåtit att man tog hem något som annars skulle kasseras, och även om argumentet att man ska försöka sälja fler räkmackor är dåligt.

– Det här är en situation som måste uppstå ofta på arbetsplatser, med rester som blir över och varor som snart går ut. Jag tycker det är viktigt att man diskuterar frågan, så att alla vet vad som gäller. Chefen säger att alla mackor ska säljas. Men om det ändå blir över, vad ska vi göra då? Svarar chefen att ni i så fall ska kasta dem, då är det så.

– Det är viktigt att man har ett regelverk. Finns det tydliga regler så ska de anställda följa dem. Sedan går det så klart att försöka resonera och argumentera med chefen, om man tycker att det är dumma bestämmelser. Den diskussionen måste man som anställd ta innan, inte i efterhand.

Tydliga regler minskar utrymmet för godtycke

– Om du har tagit med något hem och blir påkommen, då kan arbetsgivaren ta upp det här med förtroendet för dig. Att det är skadat eller förbrukat. Det kan i värsta fall leda till uppsägning. Förtroende är något som växt i betydelse och väger tungt i många situationer, även när det gäller vanliga anställda.
Tydliga regler ger också mindre möjligheter för en dålig chef att sätta dit folk, och det minskar utrymmet för godtycke.

– Normalt ska anställda inte ta hem saker från arbetsgivaren. Arbetsdom­stolen är sträng när det gäller sådant, även om det rör sig om saker som är värda väldigt lite i pengar.
Hos en godistillverkare fick personalen äta hur mycket godis de ville inne på jobbet, men inte ta med sig hem.
En väktare tog med sig två påbörjade förpackningar, upptäcktes och blev avskedad. Arbetsdomstolen gav arbetsgivaren rätt – den anställdes jobb var att vakta att allt gick rätt till på företaget. Förtroendet hade skadats så mycket att det var skäl till avsked.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här