Tio tips inför utlandsjobbet
Börja med byråkratin så har du det avklarat och kan njuta av utlandsjobbet. Illustration: Rebecca Elfast
snabbkurs

Tio tips inför utlandsjobbet

Har du sökt eller fått jobb i ett annat land? Grattis! Här är elva lite trista men nyttiga tips som ger dig en bra start på ditt internationella arbetsliv.

Publicerad 4 februari 2016

1 Åk på Europaturné med U2! Du som är helt arbetslös kan få söka jobb utomlands och ta med dig din ­a-kassa. Det gäller för en begränsad period och bara i ett EU/EES-land ­eller i Schweiz. Men ändå! Myndigheten IAF vet vad som krävs och kan utfärda intyget U2. Läs mer på www.iaf.se.

2 Fira om du är under 35! EU-projektet »Your first Eures« ger personer mellan 18 och 35 år möjlighet att söka pengar för resan till jobbintervjun och även till ett litet startbidrag. Beloppen kan variera från 635 till 1 270 euro. På Arbetsförmedlingens webbplats finns mer information och kontaktvägar till Eures.

3 Packa papper! Jobbar du i ett EU-land ska du få anställningsavtal inom fyra veckor från anställningens början. Men be att få ett kontrakt med lön och villkor innan du reser. Och även om du har jobbet fixat, ta med en översatt jobbansökan, intyg och betyg. Praktiskt att ha om du behöver byta jobb på plats.

4 Få facklig hjälp. Fackföreningar inom den internationella fackorganisationen IUL (som HRF tillhör) har lovat varandra att ge nyanlända arbetare information om deras rättigheter. Du behöver kunna visa att du är med i facket, HRF:s medlemsservice hjälper dig med ett medlemsbevis. Du har rätt att bli medlem i landets motsvarighet till HRF, utan karenstid eller andra inträdesvillkor.

5 Kort bäst före-datum? Kontrollera när pass, körkort och bankkort går ut och förnya om det behövs. Du kan bli borta längre än planerat.

6 Dags för systembyte. Kontakta a-kassan HRAK innan du åker. De kan hjälpa dig med det som rör ditt medlemskap. Anmäl till Skatte­verket om du ska vara borta i mer än ett år. Grundregeln är att du ska betala skatt och vara socialförsäkrad där du arbetar. Varje land har sitt system, hos Arbetsförmedlingen finns infoblad för ett trettiotal europeiska länder.

7 Rejäl reskassa. Resa, förskottshyra, nytt abonnemang till mobilen. Pengarna går åt. Var realistisk och räkna ut hur mycket du måste ha med dig.

8 Försäkra dig. I HRF:s medlemsförsäkring hos Folksam ingår ett reseskydd, men det gäller bara för 45 dagar och inte vid jobb eller praktik. Du kan behöva en separat försäkring. Kontakta Konsumenternas Försäkringsbyrå, www.konsumenternas.se, för rådgivning. Kolla också ­att försäkringen för din bostad i Sverige gäller även när du inte är skriven på adressen.

Sjukdom och olycka. Be din läkare skriva ut eventuella mediciner som du kan ta med dig på resan. Beställ ett EU-kort hos Försäkrings­­kassan om du ska jobba i Europa. Med kortet betalar du lika mycket för vården som de som bor i landet.

10 Ha en plan B. Vad händer om du måste ­avbryta utlandsjobbet? Tänk igenom hur du kan göra med hemresa och bostad.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här