Dina rättigheter enstaka dagar

»Säg ifrån om reglerna inte följs«

Anställd på »enstaka dagar«? Skriv upp dina timmar och begär turordningslista. Det är råden från Per Persson, HRF:s avtalssekreterare.

Publicerad 21 november 2016 Kommentera
HRF:s avtalssekreterare Per Persson
HRF:s avtalssekreterare Per Persson. Foto: Ann Patmalnieks

– Anställningsformen började som en lösning för festvåningar. Har man stängt en månad och sedan öppet tre dagar går det inte att ha personal hela tiden, berättar Per Persson.
Den här typen av anställning har funnits länge i Hotell- och restaurangfackets kollektivavtal, men under olika namn, berättar han.

Liknande anställningsformer finns i andra förbunds avtal. Hos Kommunal kallas den tim­anställning. Hos HRF har »enstaka dagar« bytt namn flera gånger genom åren.
– Det nuvarande namnet är för att förtydliga både för medlemmar och för arbetsgivare hur den är tänkt att användas. Och där är vi och Visita helt överens.

Arbetsgivaren tjänar på den oerhört stora flexibiliteten som finns i »enstaka dagar«. Den som märker att reglerna ändå inte följs ska säga ifrån, tycker Per Persson.
– Och skriv upp timmarna. Ta upp med arbetsgivaren att du vill kliva in på en turordningslista. Var inte skraj för det. Det är vägen in till säkrare anställning.

Läs mer

I kollektivavtalet mellan HRF och Visita kan du läsa mer om anställningsformen. Den heter Anställning för enstaka dagar (arbetstid som inte går att schemalägga) och finns i kapitel 2 ”Anställnings ingående och upphörande” under 4 § ”Tidsbegränsad anställning”.

Fråga om jobbet.
107
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

@hotellrevyn

Vi finns där du finns
Fråga om jobbet.
107
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här