Så funkar din rätt till rast
Rast och måltidsuppehåll - två olika matpauser. Foto: Istockphoto
Dina rättigheter RAST

Så funkar din rätt till rast

Äta bör man! Men när och hur – det styrs av regler i lag och avtal. Här är några smaskiga fakta om matstunden på jobbet.

Publicerad 9 november 2021

1 Du får inte arbeta mer än fem timmar i följd utan rast, detta enligt arbetstids­lagen. Lagen slår inte fast rastens längd, men Arbetsmiljö­verkets riktlinjer säger att den inte bör vara kortare än 30 minuter.

2 Det finns två olika slags matavbrott. Det ena, måltidsrast, räknas inte som arbets­­tid. Måltidsrasten är ett schema­lagt, obetalt avbrott i arbetet, du får lämna jobbet om du vill.

3 Fick du inte till­fälle att ta ut din schemalagda måltidsrast? Då ska du få övertidsersättning, enligt HRF:s avtal med Visita. I ett annat kollektivavtal, det som gäller på Casino Cosmopol, blir det övertidskompensation både vid rast som man inte givits tillfälle att ta ut och om den för­skjutits med mer än 15 minuter.

4 HRF:s avtal med Visita slår fast att måltidsrasterna i genomsnitt får vara högst en timme per dag, sammanlagt. Om bruttoarbetstiden är max 4,5 timmar så får måltidsrasten vara högst 30 minuter.
Anställda under 18 år ska ha minst en halvtimmes rast senast efter 4,5 timmars jobb. Det säger Arbetsmiljö­verkets föreskrifter.

5 Arbetstidslagen ger möjlighet för arbetsgivaren att i stället för rast ha måltidsuppehåll, »om det är nödvändigt med hänsyn till arbetsförhållandena«. Liknande formuleringar finns i flera av HRF:s kollektivavtal, bland annat avtalet med Visita.

Paus!

Arbetstidslagen säger att arbetsgivaren ska organisera arbetet så att anställda »kan ta de pauser som behövs utöver ­rasterna«. Det står inget om antal eller längd, men ett toabesök är ett bra exempel på en paus som behöver tas. Pauser ingår i arbetstiden.

6 Måltidsuppehåll räknas som arbetstid. Längd och tidpunkt kan variera och uppehållet läggs när det passar verksam­heten. Man ska finnas tillgänglig på jobbet.

7 Den som har en nattjänst har alltid måltids­uppehåll, enligt HRF:s avtal med Visita. Det är en tjänst med arbetstiden utlagd mellan midnatt och sju på morgonen.

8 Får ni inte tillräckligt med raster eller måltidsuppehåll? Ta upp frågan med chefen och prata med ett skyddsombud om problemet kvarstår. I slutändan kan Arbets­miljöverket kopplas in.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här