Fråga om jobbet

Möten på fritiden?

Publicerad 25 januari 2018

Fråga:Jag undrar hur långt i förväg man kan kräva att få reda på när ­obligatoriska möten ska hållas? Det handlar om möten som ligger utanför arbetstid. Exempelvis var ett möte för min arbetsgrupp bestämt till söndag eftermiddag. Kallelsen kom med två veckors framförhållning. Kollektivavtal med HRF finns.

M

Svaret är äldre än ett år

Svar:Det finns egentligen ingen varselgräns eller tidsgräns för obligatoriska personalmöten utan de bestäms oftast av arbetsgivaren. Hur personalmöten förläggs beror på hur verksamheten ser ut.

Obligatoriska schemalagda personalmöten ska arbetsgivaren varsla om senast två veckor i förväg. När det gäller personal som blir inkallade utanför ordinarie arbetstid, alltså på övertid, så ska arbetsgivaren lämna besked snarast möjligt.
Vissa arbetsplatser har regelbundna personalmöten, månadsvis eller veckovis. På sådana arbetsplatser har personalen kännedom om personalmöten i god tid före eftersom de ligger på fasta och återkommande tider.

Är ni fler på arbetsplatsen som har synpunkter på tidpunkten för personalmöten så tycker jag att ni ska ta den diskussionen med er arbetsgivare. Finns det en klubb eller lokalt fackligt ombud på arbetsplatsen så kan ni driva frågan genom klubben eller platsombudet.

Mikael Berge, ombudsman, Hotell- och restaurangfacket

  Skicka in en fråga till oss

  Ditt namn (obligatorisk)

  Din epost (obligatorisk)

  Telefon

  Ditt meddelande

  Läs mer här

  Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

  Varje vecka, direkt i din inkorg.
  Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här