Kollektivavtalslöst? Jenny har hört de sämsta ursäkterna!
Jenny Bengtsson har hört många argument mot att teckna kollektivavtal. Foto: Anna Simonsson

Kollektivavtalslöst? Jenny har hört de sämsta ursäkterna!

Gå inte på dåliga bortförklaringar. Prata ihop er och gå HRF:s medlems­utbildning. Det är Jenny Bengtssons startråd till de som vill ha kollektivavtal på jobbet.

Publicerad 15 april 2016
Jenny Bengtsson.
Jenny Bengtsson.

Jenny Bengtsson är ordförande i HRF:s avdelning Stockholm-Gotland och har diskuterat kollektivavtal i många sammanhang, både med anställda och arbetsgivare.

Vilka är de dummaste argumenten mot avtal som du har hört?
– Det sämsta hittills var den som inte hade råd för att köksfläkten gick sönder en gång om året. Eller den som hade kollektivavtal »med sin bank«, vad det nu betyder. En annan dålig ursäkt är »av omtanke om personalen«, för med avtal måste ­lönerna sänkas. Och så klart att »avtal behövs inte, för vi följer det redan«. Men varför bara inte skriva på då? De skulle själva aldrig köpa något utan att få papper på det.

Har du något råd till dem som vill få avtal på sin arbetsplats?
– Fråga arbetsgivaren. Det kan vara en helt okej arbetsgivare som bara saknar avtal eftersom det aldrig varit någon anställd som visat intresse. Det är inte det vanligaste, men värt ett försök. Annars skulle jag ge rådet att prata med kollegorna och försöka få med dem på HRF:s medlemsutbildning. Det är tungt att vara ensam och försöka driva frågan. Kontakta sedan facket och säg att ni skulle vilja ha kollektivavtal.

Något argument som du tycker borde uppmärksammas?
– Arbetsgivare pratar ju gärna om konkurrens i andra sammanhang, men säger inget när ett företag kan konkurrera genom att hålla nere kostnaderna för att de anställda har usla villkor. Arbetsgivarna borde ligga på mer. De har ett eget intresse av att det blir schyst.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här