Få koll på a-kassan
Känns a-kassesystemet som rena snurren? Illustration: Jenny Wallmark
Dina rättigheter A-KASSA

Få koll på a-kassan

Arbetsvillkor, arbetsgivarintyg, karens. Aah! Visst kan det där med a-kassan kännas som rena snurren ibland, men vi rätar ut dina frågetecken.

Publicerad 22 oktober 2019

1 Vad då a-kassa? Ett medlemskap i en a-kassa, eller arbetslöshetskassa som det heter, är en frivillig försäkring som betalar ut pengar ifall du skulle bli ofrivilligt arbetslös. De första a-kassorna bildades under slutet av 1800-talet. I dag finansieras a-kassan av medlemsavgifter, arbetsgivaravgifter och företagens egenavgifter.

2 Varför ska jag vara med? Din ekonomi blir tryggare, du behöver inte oroa dig om läget skulle bli osäkert på jobbet. Det är också solidariskt att vara med i a-kassan.

3 Men vilken a-kassa ska jag välja? I Sverige finns 25 erkända a-kassor som är specialiserade på olika yrken eller grupper. Anställda i hotell- och restaurangbranschen hör oftast till Hotell- och restauranganställdas a-kassa, HRAK. Kolla på hejakassa.se om du är osäker.

4 När ska jag gå med? Det enkla svaret är: med en gång. För att ha möjlighet till full ersättning från a-kassan om du blir arbetslös behöver du ha varit medlem i tolv månader. Här finns det ingen tid att spilla!

5 Vad kostar det? Avgiften varierar mellan olika a-kassor. Kolla på din a-kassas hemsida eller ring och fråga. För tillfället är avgiften till HRAK 142 kronor i månaden.

6 Får alla vara med i HRAK? Japp. Alla anställda inom den svenska servicebranschen. Du behöver inte vara svensk medborgare, det räcker att du har ett svenskt samordningsnummer. Egenföretagare får också vara med.

7 Får alla arbetslösa ersättning? Nej. Några villkor måste vara uppfyllda. Du ska vara anmäld som arbets­sökande hos Arbetsförmedlingen och ha arbetat omkring halvtid eller mer i snitt under sex månader det senaste året. För att ha möjlighet till den högsta ersättningen, inkomstbaserad ersättning, måste du också ha varit medlem i a-kassan i ett år. Om du har varit medlem kortare tid kan du ha rätt till den lägre ersättningen, grundersättning.

8 Hur mycket får jag? Det beror på flera olika saker. Som din tidigare lön, hur mycket du har arbetat, och om du är helt eller delvis arbetslös. Som högst kan du få 910 kronor om dagen i 100 dagar. De första sex arbetslösa dagarna får du inte ersättning.
Om du själv har orsakat arbetslösheten, till exempel genom att säga upp dig själv, blir karensen längre – normalt ytterligare 45 dagar.

9 Så hur gör jag för att få a-kassa? Så fort du blir arbetslös ska du anmäla dig till Arbetsförmedlingen som arbetssökande. Du behöver också intyg från din tidigare arbetsgivare som visar hur du har varit anställd och hur mycket du har arbetat det senaste året. Om du är medlem i HRAK gör du sedan själva ansökan om ersättning på Mina sidor på HRAK.se.

10 Räcker det inte med medlemskap i facket? Nja. Facket arbetar med att förhandla fram kollektivavtal och hjälper sina medlemmar med olika problem eller frågor som kan uppstå i arbetet. A-kassan står för ersättning om du skulle bli arbetslös.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här