Erbjuden svartjobb
Gå upp i tid, men få betalt svart? Kim har hamnat i en knepig situation. Foto: Kristin Lidström
Arbetslivsakuten Dina rättigheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Erbjuden svartjobb

Kim jobbar halvtid som kock. Hon trivs bra och har stor frihet att testa sina egna idéer. När ägaren frågar Kim om hon vill gå upp till heltid tvekar hon inte utan svarar ja. Efter några dagar återkommer chefen och säger att Kim får sin halvtidslön vitt, resten svart. »Det blir för dyrt annars.« Vad ska Kim göra?

Publicerad 18 juni 2013

Svarta löner är inte ovanligt i restaurangbranschen. Men hur gör en anställd som vill ha jobbet, men inte vill arbeta svart? Vi lät tre experter ge råd till den som är i Kims situation.

Mikael Berge, ombudsman i HRF avdelning Väst och kock:
»Regel nummer ett är att aldrig acceptera svarta pengar, även om arbetet är attraktivt och man som anställd har stora friheter. När arbetsgivaren erbjuder arbete till svart lön, sätter hen den anställde i en väldigt obekväm situation. Om resonemanget från arbetsgivaren är att det är för dyrt att avlöna personal på ett lagligt och korrekt sätt så ska företaget givetvis inte anställa någon personal.
Det är viktigt att som anställd markera med en gång att man inte är intresserad av några svarta pengar men samtidigt poängtera att man trivs med sitt arbete och gärna arbetar full tid.
Om inte ett tydligt ställningstagande skulle få arbetsgivaren att vilja betala för duktigt ­yrkesfolk så skulle jag rekommendera att Kim byter jobb och hittar en arbetsgivare som är villig att betala schyst lön för det arbete hon utför.
Min erfarenhet är att om arbetsgivaren erbjuder svarta pengar så kommer inte problemen att sluta med den oskattade lönen, utan den anställde får oftast mycket bittra efterräkningar. Facket har svårt att hjälpa medlemmar som tagit emot svart lön.«

Lotta Björklund Larsen, socialantropolog som forskat om svartjobb:
»Jag försvarar inte svart arbete utan gör här ett försök att belysa de vanliga argument  som rättfärdigar svart arbete.
Att få en del av sin lön svart verkar inte så farligt. Det är lockande med mer pengar i fickan än en skattad lön ger och det är möjligt att behålla olika bidrag som beräknas efter inkomst, exempelvis bostadsbidrag. Och det finns redan så många som arbetar på detta sätt.
Sen kan Kim känna sympati för sin arbetsgivare. Det är mycket möjligt att krögaren inte har råd att betala en heltid vitt. Konkurrensen är jättehård i restaurangvärlden och vinstmarginalerna små.
Men det måste finnas andra lösningar än att betala svart. Med den erfarenhet och frihet som Kim har kanske hon kan ge förslag på hur man kan få ned kostnader eller höja priserna?
Oavsett vilka argumenten är för svarta pengar, ska Kim aldrig gå med på att ta emot en del av lönen svart, inte ens en liten del. Förutom att det är olagligt att inte skatta för sina  arbetsinkomster, så ska man också komma ihåg att den som betalar pengar svart, kan också ha fått tag i dem svart. En viktig fråga att ställa sig är hur detta har gått till.«

Henrik Lundin, utredare på Ekobrotts­myndigheten:
»De flesta vet ju att det är olagligt att ta emot svarta pengar. Det knepiga är att Kim som anställd är i ett underläge gentemot arbetsgivaren. Hon kan nog känna sig pressad att acceptera svartjobb.
Det är dock viktigt att understryka att det är olagligt att ta emot svarta pengar och att en anställd som gör det kan bli åtalad och dömd för skatte­brott. Den som döms får svårt att få vissa arbeten, ta körkort eller ta banklån.
När Skatteverket upptäcker fusket blir det också skatte­skulder vilket inte sällan leder till personlig konkurs. Då kan man varken ta lån eller teckna telefonabonnemang. 
Jag tror det är viktigt att Kim vågar ta ställning och att hon tillsammans med de andra anställda på sitt jobb kräver vit lön, som ger henne de rättigheter på arbetsmarknaden som hon faktiskt har.
Det är också viktigt att veta att en ­anställd som tar emot svarta pengar blir utnyttjad,och att man i princip är rättslös gentemot arbetsgivaren vid en tvist av något slag. Personer som arbetar svart förlorar också stora delar av samhällets skyddsnät, exempelvis pension och a-kassa.
Alla förlorar på svartjobb. Enskilda personer, seriösa företagare och samhället i stort. Varje år saknas cirka 65 – 70 miljarder i uteblivna skatteintäkter. Pengar som i förlängningen skulle gått till bland annat vår gemensamma sjukvård och skola. 
Sist men inte minst är det en attitydfråga. Att inte acceptera svart lön innebär att man tar ansvar för både sig själv och för andra, för ett rättvist samhälle där alla är med och bidrar. Svart arbetskraft sätter konkurrensen ur balans och skapar sämre förutsättningar för Kim som enskild arbetstagare och för hennes kollegor i branschen.«

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här