Nyheter BUDGET

”Det är en arbetarfientlig budget”

Över 20 miljarder i sänkta skatter. Det innebär Sveriges budget för nästa år. Det är inte en linje som gör Hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt särskilt glad.

Publicerad 18 december 2018
”Det är en arbetarfientlig budget”
Tre gånger högre rut-avdrag, men mindre anslag till Arbetsförmedlingen. Det är något av vad som väntas 2019. Foto: Colourbox

I förra veckan röstade riksdagen för M:s och KD:s gemensamma budget för 2019. Bland annat kommer man att sänka skatterna för pensionärer och människor som jobbar. Mest kommer höginkomsttagare tjäna på budgeten, som också innebär ett tredubblat rut-avdrag.

– Det är ju en arbetarfientlig budget. Man sänker skatten mest för dem som tjänar mest, man tar bort avdragsrätten för fackavgift, man sänker Arbetsmiljöverkets resurser med 25 miljoner kronor, man minskar anslagen till Arbetsförmedlingen och man avskaffar Jämställdhetsmyndigheten. Det skickar ganska tydliga signaler tycker jag, säger Malin Ackholt, ordförande i HRF.

Malin Ackholt. Foto: Peter Jönsson/BFUF

Men allra värst är ändå synen på a-kassan, menar hon.
– Man aviserar sänkningar i a-kasseersättningen när vi är på väg in i en lågkonjunktur. Detta samtidigt som OECD-siffror visar att svensk arbetslöshetsförsäkring redan är sämre än många jämförbara länders. Det här gör man för att man har en annan syn på människor som är mellan två jobb eller som inte får jobba så mycket som de skulle vilja.

Malin Ackholt hade hellre sett en budget som värnar om och utvecklar välfärden, inte minst med tanke på att vi sannolikt står inför sämre tider med högre arbetslöshet.

– Det finns så många åtgärder i det här som slår rakt mot våra medlemmar. Jag blir orolig.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här