Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Deltider ger lägre kvinnolöner

Kvinnor i arbetaryrken har nästan 5 000 kronor lägre lön än vad den officiella statistiken visar, enligt LO:s årliga Jämställdhetsbarometer. Ofrivilliga deltider är den främsta förklaringen till löneskillnaderna.

Publicerad 4 mars 2015
Deltider ger lägre kvinnolöner
Löneskillnaderna är stora m Foto: Mattias Axelsson/Mostphotos
inlinebild
Joa Bergold, utredare på LO. Foto: LO

När kvinnors och mäns löner ska jämföras i officiell statistik brukar man räkna om deltidslöner till vad de skulle ha varit om personerna arbetade heltid.
– På så sätt döljer man problemet att kvinnors löner genomgående är mycket lägre än männens, påpekade LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson när LO i dag presenterade sin årliga Jämställdhetsbarometer.

Med LO:s sätt att räkna blir den faktiska månadslönen för arbetarkvinnor 17 500 kronor i stället för 22 200 som i annan statistik. Löneskillnaden mellan män och kvinnor i arbetaryrken blir då 5 900 kronor, eftersom männen i snitt tjänar 23 400 kronor.

Många arbetsgivare brukar hävda att kvinnorna själva väljer att arbeta deltid på grund av sitt omsorgsansvar. Så är det inte, betonade LO:s utredare Ulrika Vedin och Joa Bergold.
– Kvinnor i arbetaryrken arbetar deltid många år efter att barnen kommit, och har sällan en heltid i botten som de kan gå upp till när barnen blir större. Den främsta förklaringen till kvinnors deltider är i stället att arbetsgivarna väljer att organisera arbetet utifrån deltider, sa Joa Bergold.

Det är dessutom en myt att kvinnliga arbetaryrken är familjevänliga, menar utredarna. Tvärtom är de svårare att kombinera med ansvar för barn och äldre.
– Kvinnor i arbetaryrken jobbar på obekväma arbetstider och är låsta till arbetsplatsen. De kan inte ta med sig en patient hem eller sälja kaffe från sitt kök, sa Joa Bergold.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här